ÁRVÁCSKA ÉS CSARAB

2021.10.19. 07:00

Az ősz beálltával sem kell lemondanunk a színes virágokról

Egyes fajták igazán jól tűrik a hideget, így az elkövetkező hónapokban is virágba borítják balkonunkat.

Héjj Vivien

A kinti, színekbe borult miliőhöz magunk is hozzájárulhatunk virágainkkal Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az egynyári és a balkonnövények elvirágzása után ideje bevetni azokat a fajokat, amelyek jól tűrik a hidegebb, csapadékosabb körülményeket, és mindezek mellett is képesek virágba borítani balkonunkat, teraszunkat. Az ibolyafélék családját gyarapító árvácska igazi túlélő a virágok sorában. Habár mérete és virágai láttán azt hihetnénk, sok törődést és odafigyelést, valamint kellemes időjárást igényel, a látszat ellenére nagyon strapabíró növény. A már ősszel virágba boruló növények képesek károsodás nélkül átvészelni a telet, tavasszal pedig gyorsan regenerálódnak, fejlődésnek indulnak, majd újra virágba borulnak. Az árvácska a szeles, hideg helyeken is jól érzi magát, vízigénye közepes.

A kinti, színekbe borult miliőhöz magunk is hozzájárulhatunk virágainkkal
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az őszi hónapok egyik üde színfoltja a fehér, rózsaszín, lila, bordó, narancs vagy éppen vörös színekben pompázó csarab, melynek felfelé nyújtózkodó szárait apró virágok borítják. Az örökzöldek táborát erősíti, akár november közepéig is képes virágokat hozni, melyek a tél beálltával megszáradnak, ám színüket megőrzik. A növény jól viseli a fagyokat és a havazást is, zord időben is kint hagyhatjuk. A krizantémok jellegzetes őszi virágok, élénk színükkel azonnal magukra vonzzák a tekinteteket. Lombhullatóak, de a fagyok beálltáig gyönyörűen virágoznak. Rózsaszín, narancsszínű, élénksárga vagy mélyvörös virágai szemet gyönyörködtetőek. Méretesebb példányai jól mutatnak a bejárati lépcső mellett, a kiskertben vagy a teraszon; a törpe növésű fajták a balkonok díszei. A kertek klasszikusa az őszi rózsa. Kompakt formájú, alacsony növésű fajtái a fagyok beálltáig a virágos balkonládák díszei lehetnek. Vízigénye átlagos: rendszeres, mérsékelt öntözést igényel. A tápanyagban gazdag, nyirkos talajban fejlődik legszebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában