a jogász válaszol

2021.09.12. 15:00

Pénztartozás teljesítése

duol.hu

Fotó: shutterstock

A pénztartozás teljesítése a tartozás megfizetése. Fizetés alatt a pénz tulajdonjogának a jogosult részére való átruházását, vagy a jogosult fizetési számlájára való befizetést vagy átutalást kell érteni.

A pénz tulajdonjogának átruházását másként készpénzben való fizetésnek nevezzük, azaz amikor a pénz fizikailag cserél gazdát a felek között.

A fizetés másik módja a jogosult számlájára való készpénzbefizetés. A harmadik mód az átutalás, ami alatt a pénzösszegnek bármilyen számlák közötti átvezetését értjük.

Dr. Unger Zsolt
ügyvéd

Nem fizetés, ha a kötelezett tartozását nem pénzben, hanem más módon kívánja kiegyenlíteni, például ingó dolog vagy ingatlan tulajdonjogának átruházásával. Az ilyen teljesítést a jogosult nem köteles elfogadni. A pénztartozás készpénzfizetés esetén a pénz átvételének időpontjában válik teljesítetté. A pénztartozást a teljesítés helyén és idején érvényben lévő pénznemben kell megfizetni.

A más pénznemben meghatározott pénztartozást a teljesítés helye szerinti jegybank által a teljesítés idején meghatározott árfolyam alapján kell átszámítani. Ha az azonos jogviszony alapján például kölcsönszerződés fennálló teljes tartozást a kötelezett befizetése nem fedezi, akkor a befizetett összeget elsősorban a költségekre, majd a kamatokra és végül a főtartozásra kell elszámolni.

Más a helyzet, ha a kötelezettnek több tartozása áll fenn a jogosulttal szemben, például több szerződés alapján is tartozik a jogosultnak. Ebben az esetben, ha a fizetés nem fedezi az összes tartozást, a kötelezettet illeti a választás joga, hogy mely tartozására kívánja azt elszámolni.

Ha a kötelezett a tartozások elszámolásának rendjéről nem rendelkezett, és egyértelmű szándéka sem ismerhető fel, a másik fél döntheti el, hogy az esedékes és nem vitás tartozások közül a teljesítést melyik tartozásra számolja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában