három napig

2021.09.18. 07:00

Megnyitotta kapuit a legnagyobb tökfesztivál

Péntek délben megnyitotta kapuit a régió legnagyobb őszi fesztiválja. A XVII. Rác­almási Tökfesztiválra rengeteg neves előadó érkezik majd, a látogatók pedig kizárólag védettségi igazolvánnyal léphetnek be a rendezvény területére. Ennek ellenére úgy tűnik az elővételes jegyeladások alapján, hogy hatalmas a fesztiválozó kedv. Bár délután a megnyitón még csak pár százan lézengtek a szemerkélő esőben, estére akár több ezer ember érkezésére is számítottak a szervezők.

Török Tímea

Hatalmas a fesztiválozó kedv

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Nagy várakozás és sok munka előzte meg a pénteket Rácalmáson: délben elkezdődött a tökfesztivál, amely egy év kihagyás után várja a tökös rendezvényre érkezőket.

Szerdán a fesztivál szervezésének legnagyobb hajrájában egy, a helyszín közelében kigyulladt tűz miatt is aggódni kellett. Szerencsére a kivonuló lánglovagok útját állták a tűz terjedésének.

A több mint kétszáz önkéntes és a lakosság munkájának köszönhetően igazán tökös lett egész Rácalmás. Még az út is tökkel van szegélyezve, így ha akarnánk, sem tudnánk eltéveszteni a fesztiválhoz vezető utat.

Egy szatócsbolt díszletében a levendulatermékek

Mi is ellátogattunk az eseményre, hogy megnézzük, milyen egy rácalmási tökös buli. A tökfesztivál, amely normál esetben több ezer embert mozgat meg a programjaival, idén a szokásosnál is több és nevesebb előadót hoz három napja alatt a rácalmási Janko­vich-kúriába.

A jegyvásárlásoknál igazolódni látszik a szervezők „mindent bele” törekvése, mert még az sem érinti súlyosan a tökös program iránt érdeklődőket, hogy pillanatnyilag kizárólag védettségi igazolvány birtokában lehet belépni a rendezvény területére.

Hatalmas
a fesztiválozó kedv
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A rendezvény péntek délutáni megnyitóján beszédében Rác­almás polgármestere, Schrick István is megemlítette a Covid miatti intézkedéseket, majd megköszönte az önkéntesek, a szervezők, a Rácalmási

Városvédő és Szépítő Egyesület tagjainak munkáját. Majd köszöntötte a rendezvény díszvendégét, a Hankook Tire Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóját, Kim Hyoung Yunt. Az ügyvezető és a főszervező Steiner Lajos köszöntő szavai után hivatalosan is kezdetét vette a XVII. Tökfesztivál.

A pénteki nyitónapon, napközben és kora délután, elsősorban a csoportoké és a gyerekeké volt a fesztivál. Töklámpást faragtak, sokan fényképezkedtek a tökös dekorációk és az óriás tökök előtt, vagy az

Ízek utcájában tökös finomságokat fogyasztottak. A szökőkút körül rengeteg kézműves kínálta a portékáját, és sok nagyszerű kiállítás hívogatta az érdeklődőket. Újdonság, hogy a fesztiválnak van egy kedves kabalafigurája, Tökmag.

A budapesti Kőbányai Széchenyi István Általános Iskola kisdiákjai is ellátogattak a fesztiválra kézműveskedni
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A pénteki tapasztalatok alapján arra lehet számítani, hogy szombaton és vasárnap estére nagyon gyorsan ellepik majd a fesztiválozók a kúria környékét a főműsoridőben játszó előadók koncertjeire, mint például Halott Pénz, Dallos Bogi vagy a Bagossy Brothers Company.

Ezért a tumultust elkerülendő, érdemes minél hamarabb kilátogatni a tökfesztiválra.

Tesztelje velünk tudását

https://www.duol.hu/kozelet/helyi-kozelet/mennyi-mindent-tudsz-a-tokfesztivalrol-4642295/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában