NÖVÉNYVÉDELEM

2021.09.05. 19:00

Kiadták a permetezési engedélyt a dióburok-fúrólégy ellen

Immár második éve keseríti meg a termelők életét a dióburok-fúrólégy okozta kár a diófákban. Augusztusban már látszani kezd, hogy barnul el a gyümölcsöt körülvevő burok, melyben sajnos nem lesz termés. Több olvasónk is kérte, írjuk meg, hogyan lehetne védekezni a kártevő ellen.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

A Nébih szükséghelyzeti engedélyt adott ki országosan a Coragen 20 SC (200 g/l klórantraniliprol) inszekticid esetében dió kultúrában almamoly és nyugati dióburok-fúrólégy ellen, földi gépes kijuttatással. Ezt kijuttatni július 1-től október 28-ig lehetséges.

Tolna megyében kétszáznegyven hektáron található dióültetvény. A nagyobb ültetvények elsősorban árutermelésre létesültek. Ezek termését csak akkor lehet megfelelő haszonnal értékesíteni, ha az előírt minőségi elvárásoknak megfelel. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a betegségek felismerése, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök.

A dióburok-fúrólégy július környékén jön elő a fák alatt lévő avarból, ahol áttelelt bábok formájában. A még zöld dióba petéznek, a kikelő nyüvek miatt pedig maga a dióbél megbarnul, ehetetlenné válik. Tehát aki most elkezd védekezni, esélye van rá, hogy az idei termést megóvja.

A most engedélyezett készítményt előrejelzés alapján maximum két alkalommal hektáronként 0,175-0,2 liter dózisban, 600-1000 liter permetlével kell elvégezni. Az előírás szerinti felhasználás esetén élelmezés-egészségügyi várakozási idő 21 nap a dióban – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Általában nem szokták a diófákat permetezni a gazdák, hiszen méretüknél fogva nehéz megközelíteni ezeket, de akinek lekötött szerződése van a termésre, az nem engedheti meg magának, hogy ne védekezzen a kártevők ellen.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában