állatvilág

2021.09.05. 14:00

Bőregerek védelmében

Tévhit, hogy a denevérek beleakadnak a hajunkba, valójában az ultrahangos tájékozódás mesterei.

Detzky Anna

A hazánkban is őshonos repülő emlősök különleges életébe és védelmébe kapcsolódhattak be az érdeklődők az Aggteleki Nemzeti Parkban és a Bükki Nemzeti Parkban.

Odúkészítés és hálózás

Augusztus második és negyedik hétvégéjét is a denevéreknek szentelték a természetvédők, hogy a hozzájuk tapadó előítéleteket eloszlassák és megismertessék őket a nagyközönséggel – írja weboldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A Magyarországon előforduló 28 denevérfaj védett, mert a populációik sérülékenyek. Természetes élőhelyük erdőirtások és tarvágások következtében gyakran megsemmisül, és kénytelenek az ember közelébe költözni, ahol számos veszély leselkedik rájuk. Annak ellenére, hogy küllemük és gyors röptük gyakran félelmet kelt, és még vámpírlegendák kedvenc főszereplői is, megóvásuk kiemelkedően fontos. Rovarfogyasztásukon keresztül kulcsszerepet játszanak az ökológiai rendszerek egészséges működésében.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében valósult meg A denevérek csodálatos világa című szakvezetéses természetrajzi kiállítás Szinpetriben, a református templomban.

A gyermekes családokat megcélzó programon lehetőség nyílt saját denevérodúkat készíteni és ezeket hazavinni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület BAT4MAN programja keretében. Denevérlakások bármely ház körül könnyen kialakíthatók, amelynek menetéről az egyesület honlapján lehet részletesebben olvasni, írja a boon.hu.

A Bükki Nemzeti Parkban pedig az Európai Denevéréj alkalmából a denevérek éjszakáját tartották meg, a felsőtárkányi Nyugat Kapu Oktató- és Látogatóközpontban.

Itt a résztvevők terepi hálózással és detektorozással testközelből is megismerkedhettek a bőregerekkel, és előadást hallgathattak az életmódjukról.

(A borítóképen: Az érdeklődők megfigyelhették a denevér röptét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában