Helyi életstílus

2021.09.02. 11:00

Az enyhe fagyokat még elviseli a füge

Fajtától függően 1,5–4 méteresre nő, zamatos gyümölcse desszertként vagy főételek, sütemények hozzávalóiként is hasznosítható.

HV

A füge nem bírja a hideget, ezért érdemes télen védett helyen tárolni Fotó: HV

Habár származását tekintve a mediterrán növények sorát gyarapítja a füge, mára egész Európát meghódította, így nem meglepő, hogy manapság egyre többen ültetnek fügefát. Telepítésekor vegyük figyelembe, hogy akár több méteresre is nőhet.

A csemete elültetésekor a legfontosabb a számára ideális közeg megtalálása: ültessük olyan helyre, ahol minimum nyolc órán át napsütés éri. A növekedési időszakban – azaz tavasztól őszig – érdemes bőségesen öntözni a növényt, emellett a tápanyagok utánpótlásáról se feledkezhetünk meg.

Apró virágai áprilistól szeptem­berig nyílnak, később ezekből növekednek a zamatos, vitamindús, lilás vagy zöldes színű fügék.

A hideg idővel sajnos nem kötött közeli barátságot a fügefa. Az enyhe fagyokat még elviseli, azonban a zord téli időjárás a fiatal növény pusztulását jelenti. Ennek megelőzésére a fiatal fügét télen érdemes védett helyen tárolni, az idősebb példányokat pedig nem árt takarni, így védve a gyökerét a fagyástól.

A füge nem bírja a hideget, ezért érdemes télen védett helyen tárolni
Fotó: HV

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában