Rudasban

2021.09.24. 17:30

A pénzügyi tudatosságról tartanak foglalkozásokat

Októbertől olyan ingyenes foglalkozásokat szervez a Rudas középiskola, amelyek a fiatalok pénzügyi tudatosságát segítik elő.

Molnár Emese

A Rudas középiskolában májusra készült el az új, korszerű tanterem Fotó: DH-archív

A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben útjára indította országos Bázisiskola Programját, amelynek keretében az ország hat régiójában ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat – erről adott ki sajtóközleményt az alapítvány a program veszprémi megnyitója után.

Mint írják, még az előző tanévben elkészültek a Pénzügyi Tudás Otthona tantermek a Pénziránytű Bázisiskola pályázat nyertes iskoláiban, az alapítvány felkészítette a bázisiskolák trénereit, és kipróbálták a saját maguk által fejlesztett élménytananyagot is. Szeptembertől minden készen áll, hogy széles körben kezdődhessen a program az ország hat vidéki városában: Debrecenben, Dunaújvárosban, Győrben, Kisújszálláson, Szegeden és Veszprémben.

A Pénziránytű Bázisiskola Program fő célja, hogy a pénzügyi nevelés modern eszköztárát minél több diák számára elérhetővé tegye azáltal, hogy a diákok lakhelyéhez közel is lehetőséget teremt a mindennapi pénzügyi tudáshoz szükséges ismeretek elsajátítására. A bázisiskolák Pénzügyi Tudás Otthona tantermeiben 45 és 90 perces modern, interaktív foglalkozások várják a pénzügyi tervezés és korszerű pénzkezelés iránt érdeklődő diákcsoportokat.

Városunk bázisiskolája a Rudas Közgazdasági Technikum. Szemenyei István, az intézmény igazgatója felidézte, hogy május végén készült el és adhatták át az újonnan kialakított tantermet, mintegy 1,3 millió forintból hozták létre a Pénzügyi Tudás Otthona tantermet az egyik kollégiumi klubhelyiségben. Még az előző tanév végén, miután visszatérhettek a jelenléti oktatásra, a rudasos diákokkal tesztelték is a programot. Októbertől pedig heti rendszerességgel fogadják a helyi és környékbeli diákcsoportokat, valamint a pedagógusokat is (hiszen vannak olyan programok, amik kifejezetten nekik szólnak).

Az igazgató kiemelte, az a cél, hogy a pénzügyi nevelés modern, magas szakmai színvonalat képviselő, egyben a kor pedagógiai kihívásainak is megfelelő eszköztárát minél több diák számára elérhetővé tegyék. Már elkezdték felvenni a kapcsolatot a környék többi iskolájával, és hirdetik a Rudas honlapján is ezt a lehetőséget.

Mint az az ajánlóból kiderül, két témában hirdetik meg a foglalkozásokat, az egyik a pénzügyi tervezés, családi költségvetés készítése, a másik pedig a korszerű pénzkezelés. Az előzetes bejelentkezés után 90 perces foglalkozásokat tartanak ezekben a témákban. A tananyag beilleszthető a történelem-, földrajz-, matematika- vagy akár az osztályfőnöki órák tanmenetébe, és látogathatók más iskolai programok, osztálykirándulások, illetve pályaorientációs napok keretében is. Az órákat különösen ajánlják a nyolcadikosoknak, illetve a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára ismereteik bővítése érdekében.

A Rudas középiskolában májusra készült el az új, korszerű tanterem
Fotó: DH-archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában