praktika

2021.09.05. 09:00

A gépet sem árt néha alaposan tisztába tenni

A konyha takarításánál a mosogatógép tisztítása sem elhanyagolható. Legalább kéthavonta erre is érdemes időt és energiát fordítani.

Héjj Vivien

20210816 mosogatógép tisztítás. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó:

Egyre több háztartásban váltja fel a manuális munkát a gépi erő – már ami a mosogatást illeti. Lássuk be, nagy könnyebbséget jelent, amikor a vasárnapi ebéd után felhalmozódott temérdek koszos edényt nem kell egyesével áztatni, sikálni, törölni, hanem elég csupán bepakolni a fazekakat, tányérokat, evőeszközöket a „csodamasinába”, majd 1-2 óra elteltével a konyha tartozékait tisztán és szárazon vehetjük ki a gépből.

Ami a mosogatógép tisztítását illeti, sokan talán nem is gondolnak rá, hogy erre is ügyelni kell, hiszen a gép alapvető funkciója a mosogatás, így joggal hihetnénk, hogy plusztisztítást nem igényel. Nos, ezt a hiedelmet meg kell cáfolnunk, ugyanis az ételmaradékok és egyéb szennyeződések a gép szűrőiben végzik, így a többi között ezzel is foglalkozni kell. A kiemelt szűrőt szereljük szét, majd tisztítsuk meg szappanos, meleg vízzel. A durvább szennyeződések eltávolításához egy régi körömkefét vagy használaton kívüli fogkefét is segítségül hívhatunk.

Egy szivacs és némi tisztítószer jó szolgálatot tesz a gép kitakarítása során Fotó: Pesti Tamás

A mosogatógép hatékony működésében főszerepet játszanak a szórókarok, így tisztaságuk nélkülözhetetlen. Ha ételmaradék került bele, egy csipesz vagy egy fogpiszkáló segítségével könnyedén eltávolíthatjuk a szennyeződéseket.

Hasonlóan érdemes eljárni az edénytartó kosarakkal is. Emeljük ki a gépből azokat, és szükség esetén egy szivaccsal távolítsuk el a rájuk ragadt ételmaradványokat, majd öblítés után már vissza is tehetjük a rendeltetésszerű helyükre.

Mindemellett a gép ajtajáról és a nyomógombokról sem feledkezhetünk meg. Ezeket egy nedves rongy vagy szivacs és némi langyos víz, valamint kíméletes mosószer segítségével újra makulátlanná varázsolhatjuk.

A gép tisztán tartására napi használat mellett nagyjából kéthavonta szükséges időt szakítani. Ami a tisztítószereket illeti, a folyamat előtt mindenképp tájékozódjunk a gyártó által javasolt tisztítási módszerekről. Egyes gépeknél például nem javasolt az ecetes tisztítószerek és a kemikáliákkal teli folyadékok használata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában