Szentmise

2021.08.22. 11:30

Spányi Antal megyéspüspök áldása Dunaújvárosban

A dunaújvárosi Krisztus Király római katolikus főtemplom új festett ólomüveg ablakait és Mózes-szobrát Spányi Antal megyéspüspök atya áldja meg augusztus utolsó, szombatján. 

duol.hu

Fotó: archív

A dunaújvárosi nagytemplom hat új festett ólomüveg ablakát és a Mózes szobrot püspöki szentmise keretében áldja meg a megyés püspök augusztus 28-án, szombaton, a 16 órakor kezdődő szentmisén. Erre az ünnepi alkalomra várja a római katolikus közösség a családokat és a hittanosokat, akiknek egy része egy színvonalas nyári táborból érkezett vissza a Orfűről. Negyvenhárom diák öt napig teljes ellátással és számtalan szabadidős programmal, felnőtt kísérőkkel nyaralhatott. A tábor megrendezését támogatta a Székesfehérvári Egyházmegye, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata, a helyi római katolikus egyházközség, a szülők és a szentmiséken részt vevő adakozók.

Fotó: Laczkó Izabella

Üvegbe álmodva

Az ablakok Bráda Tibor Munkácsy-díjas és Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett művész alkotásai. A művek központi témái Jézus Krisztus életének egyes állomásai, a család és a magyar szentek. Az eljövendő dunaújvárosi generációk számára üvegbe álmodta a művész Intercisa, Dunapentele és Dunaújváros évezredeit is. A város védőszentje, Szent Pantaleon alakja mellett római kori oszlopok, a Martinász szobor, a jelenkori városi címer kíséri át a látogatókat Szent Borbálához, a kohászok védőszentjéhez. A székesegyház méretű templom vasbeton monotonitásának oldását és színesebbé tételét számos magán- és jogi személy adománya tette lehetővé.

A Mózes szobor mintegy bevezeti a híveket a templomba
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Kőbe vésve

Megáldják a templom előtti téren Wagner Nándor Mózes-szobrát is. Az alkotó a szó legszorosabb értelmében vett új város legelső művészeinek egyike volt: 1955-ben állították fel a városban a „Korsós lány” című szobrát, mely ma is a Dózsa Mozi előtti téren látható. Az 1993-ban készített Mózes-szobra a művész feleségének, Wagner Chiyo asszonynak az adománya a városi római katolikus plébánia részére. A szobor azt a pillanatot idézi fel, amikor Mózes éppen az Istennel való találkozás örömével, magasba tartja az Istentől kapott tízparancsolatot tartalmazó két kőtáblát, lejön a Sínai-hegyről, a választott nép tábora közelébe érve azonban az ott tapasztalható bálványimádás hatására mérhetetlen haragra lobban. Mózes dühödt tekintete ebbéli csalódásából ered.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában