STÍLUSOS LAKÁS

2021.08.31. 09:00

Nem ritka, hogy a panellakások egyes helyiségei teljesen új funkciókat kapnak

Az erkélyből ebédlő, a konyhából félszoba válhat, míg a nappaliból akár amerikai konyhás közösségi teret is varázsolhatunk. Már nem kell, hogy minden panel egyforma legyen!

Héjj Vivien

Az erkélyre tehetünk élénk színekben pompázó virágokat, de adott esetben akár étkezőként is funkcionálhat a balkon Fotó: Benkő Sándor / Vas Népe

Talán még sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor gombamódra nőttek ki a semmiből a panelépületek. Nem kell messzire mennünk, hiszen a közelünkben lévő két megyei jogú város, Székesfehérvár és Dunaújváros egyaránt bővelkedik 4, 5 és 10 emeletes panelépületekben.

Akik annak idején első beköltözők voltak, szinte biztos, hogy élénken emlékeznek azokra a beépített bútorokra, amelyek sok lakásban megtévesztően hasonlóak, szinte egyformák voltak. Az előszobai beépített szekrények, a konyhabútorok és a burkolatok mind hasonló elvek mentén készültek – akárcsak a lakások. Mivel a lakások jelentős része előre legyártott elemekből készült, nem csoda, hogy teljesen egyforma elosztású otthonokkal találkozhatunk egy másik lépcsőházban vagy akár egy több száz kilométerre lévő településen is.

A panellakások kis méretű fürdőszobáiban az optimális helykihasználás elengedhetetlen, ez kiemelt szempontnak számít
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ma már a legtöbben olyan lakás kialakításán dolgoznak, amely egyedi, és teljes egészében a tulajdonos ízlését tükrözi. Mindezt akkor is megvalósíthatjuk, ha egy panellakással van dolgunk, hiszen bármennyire is hihetetlennek tűnhet, egy „előregyártott” lakást is a saját ízlésünkre szabhatunk.

Manapság egyre gyakoribb megoldás egy-egy helyiség áthelyezése, ami a lakás teljes kialakítására hatással van. A konyhát az aktuális trend vagy éppen a kényelem miatt sok esetben a nappaliba költöztetik a tulajdonosok, így akár a hall helyén, akár a legnagyobb szoba egyik felében kialakítható a sütésre-főzésre alkalmas rész. Ezáltal a család apraja-nagyja együtt lehet akkor is, amikor az ebédre szánt finomságok készülnek, ráadásul a konyha eredeti helyén egy kisebb hálószoba is kialakítható, ezáltal a lakásban található szobák száma is növelhető.

Van, aki kisebb lépésekben gondolkozik, így „csak” az ebédlőt költözteti át a nappaliként funkcionáló helyiségbe. Ez főleg akkor szerencsés, ha a nappalinak és a konyhának van egy közös fala, ugyanis ekkor a fal kibontásával máris megnyílik a lehetőség arra, hogy a közösségi térben együtt ebédelhessen a család, miközben a főzés fizikai része továbbra is a konyhában maradhat.

Az erkélyre tehetünk élénk színekben pompázó virágokat, de adott esetben akár étkezőként is funkcionálhat a balkon
Fotó: Benkő Sándor / Vas Népe

Bármennyire furcsán hangzik elsőre, az erkély is betöltheti az ebédlő szerepét. Persze nem arra gondolunk, hogy a téli zimankó idején kabátban fogyasszuk a forró levest! Az átalakítás ezen része természetesen az erkély beépítésével, lakáshoz csatolásával kezdődik, így néhány négyzetméterrel máris megnövelhetjük a rendelkezésre álló teret. Az egykori erkélyen pedig kényelmesen elfér egy étkezőasztal és a hozzá tartozó székek. Ráadásul egy magasan fekvő lakás esetén az sem utolsó szempont, hogy a közös étkezések során az erkélyablak nyújtotta panorámáról sem kell lemondanunk.

A konyha mellett legtöbben a fürdőszoba átalakítására fektetnek nagyobb hangsúlyt, hiszen a panellakások többségében viszonylag kis méretű helyiségről beszélhetünk. A helyspórolás érdekében sokan a konyhába költöztetik a mosógépet, így annak helyére egy piperéket elnyelő szekrényt tehetünk vagy akár egy kényelmesebb, tágasabb fürdőkád is kitöltheti a rendelkezésre álló teret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában