A JOGÁSZ VÁLASZOL

2021.08.10. 11:00

Mik is azok a szomszédjogok?

Az olvasók gyakran fordulnak lapunkhoz gyakran többéves, olykor évtizedes szomszédokkal kapcsolatos konfliktusaik miatt. A békés egymás mellett élés legfontosabb szabályait dr. Kiss Edit szekszárdi ügyvéd foglalta össze.

Ihárosi Ibolya

Fotó: shutterstock

Az elmúlt évben időnk nagy részét otthon töltöttük, sokan kerülhettünk olyan helyzetbe, amit korábban még nem tapasztaltunk: zavart a szomszédból áthallatszó zene, a kutyaugatás, olykor pedig rossz időben nyírtuk a füvet, vagy a motoros permetező zaja okozott kellemetlenséget. A tulajdonunkkal történő rendelkezés nem korlátlan, az ingatlanunk használatának általános korlátjaként szabályozza a jog az úgynevezett szükségtelen zavarás tilalmát, amelyről a Polgári törvénykönyv az alábbiakat mondja ki: „A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédokat szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné”.

A bírói ítélkezési gyakorlat alapján szükségtelen mértékű zavarásról akkor beszélhetünk, ha a zavaró tevékenységet kifejtő a szomszéd érdekeit teljes mértékben figyelmen kívül hagyja.

Nem panaszkodhatunk például a szomszédban tartott állatok miatt, ha az állattartás a hatóság engedélye alapján nem tilos, akkor az ezzel okozott bizonyos fokú zavarást a társadalmi együttélés szabályai szerint kötelesek vagyunk elviselni. Ugyancsak el kell viselnünk a szomszédban zajló felújítás miatti zavarást, de elvárhatjuk a szomszédtól, hogy a munkát a lehető legrövidebb idő alatt, és a lehető legkevesebb kellemetlenség okozásával szervezze meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában