piaci körkép

2021.08.14. 08:00

Ez a nyár nem a zöldbabfőzelékről szól majd

Mikor pisil a dinnyébe Lőrinc? Augusztusban vagy szeptemberben? – megoszlanak a nézetek

Agárdy Csaba

A magyar dinnyéből bőven van kínálat a piacon

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Mondhatjuk, stagnál a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiac. Mit értünk ezalatt? A kínálat és a kereslet hetek óta nem változik, új, vagy különleges áruval nem találkoztunk a tegnap délelőtti piaci mustránkon.

Kezdjük a dinnyével! Most már a magyar uralja a piacot, a békési és a cecei. A kettő között az a különbség, hogy az előzőnek kilója háromszáz, az utóbbinak kétszáz forint. És álljunk meg egy szóra a dinnyénél! Általánosan ismert hiedelem, hogy Lőrinc napja után nem jó a dinnye, mert Lőrinc belepisil. Nos, sokan ezt az augusztus 10-i Lőrinc-napra értik. Ez azonban egy kicsit korainak tűnik, hiszen igazából csak júliusban kezdődött meg a magyar dinnye szezonja. Ezért a néprajzkutatók a második, kevésbé ismert Lőrinc-napra gondolnak, amikor a dinnyeszezon végéről beszélnek, ez pedig szeptember ötödike.

A gyümölcsök továbbra is drágák, őszibarack 950 forint alatt nincsen, a sárgáért pedig általában 1400 forintot kérnek az árusok. Rengeteg a szilva a piacon, és 300 és 400 forint között mozog a kilója, ez elfogadható.

A paprika és a paradicsom is baráti áron kapható, hasonló, mint a szilváé, de lecsópaprikát már 100 forintért is láttunk kilóját. A kápia paprika is egyre olcsóbb. Nemrég még darabra is adták, most már 450 forintért is hozzájuthatunk egy kilóhoz. És megjelent a cseresznyepaprika is, amit savanyíthatunk, megtölthetünk például fokhagymával, de le is darálhatjuk. Bár ezekkel a beavatkozásokkal még várjunk, bízva abban, hogy 750 forintos kilogrammos ára csökken majd.

Viszont a zöldbabfőzelék ezen a nyáron nem lesz mindennapos étel a családoknál, ezer forint alatt nincsen, de leginkább 1400–1500 forint kilója. Akárhogy is nézzük, ez már a sertéshús ára, arról nem beszélve, jóval drágább, mint a csirkecomb.

Ha már szóba kerültek a húsok, a füstölthús-árusok most is kevesen voltak, viszont nagyon szép árukkal. A nagy meleg ellenére is kelendőek a kolbászok, a szalámik, a sonkák és a szalonnák egyaránt. A húsboltokban nagy árváltozás nem történt az utóbbi hetekhez viszonyítva, de az látható, hogy a csirke ára szép lassan, de araszol felfelé.

A magyar dinnyéből bőven van kínálat a piacon
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában