kertész

2021.08.15. 09:00

Dél-Európából érkezett, de nálunk is gyönyörű

A kiskertben nemcsak szőlőt, zöldségeket, gyümölcsfákat gondozunk, hanem virágokat is

Agárdy Csaba

A leander mostanában virágzik, szép látvány Fotó: a szerző

A kiskertekben nemcsak úgynevezett haszonnövényeket termesztünk, nemcsak a szőlőről, a gyümölcsfákról, a zöldségről szól a történet, hanem nagyon sokan gyönyörű virágoskertet is művelnek. Az adonyi szőlőhegyen a Gévai családnak nagyon szép leander „gyűjteménye” van.

A leander egyre népszerűbb a kertes házak teraszain. Ez a növény Dél-Európából került Magyarországra, ezért nálunk – az éghajlati különbségek miatt – körültekintően, de nem túl boszorkányosan kell vele foglalkozni.

A Gévai família elve az, hogy amikor a növény elér egy magasságot, ember nagysá­gút, mindig visszametszik. Át nem ültetik nagyobb dézsába, hanem a földet cserélik rendszeresen. Mivel a leander mínusz öt fokig fagytűrő, ezért ősszel a borospincéjükbe kerül, két téli locsolással, napfény nélkül átvészeli a telet.

A mediterrán országokban mindenütt megélő és a tűző napon bőséggel virágzó leander hazánkban is csodás bokorrá nevelhető. Fagymentes, védett helyen tudja átvészelni a hideg mínuszokat. Amint javul az idő, kitehetjük a leve­gőre: széltől védett, meleg, napos helyre.

A teleltetés után előfordulhat, hogy levelei egy részét elhullajtja. Ha az ágakon néhány napon belül nem jelennek meg rügyduzzanatok, akkor a hajtásokat tőből ki kell vágni. Tavasszal amúgy is célszerű a hajtásait visszavágni, így az új hajtások bőségesen virágoznak majd – tudhattunk meg sok fontos dolgot a leander neveléséről az edenkert.hu-n.

Kísérletező kedvű kert- és növénygondozók próbálják ki a magról való szaporítást a leander esetében. Kicsit lassú a folyamat, mert általában két-három évet is várni kell az új virágra.

Érdekessége talán az, hogy a magokból való új csemete nem feltétlenül olyan lesz, mint az anyanövény, sőt, az egy magtokban lévő magokból is különböző és különleges virágú leandereink lehetnek. Már párcentis korukban látható a különbség köztük, az egyértelműen zöld szár általában fehéres vagy sárga virágot eredményez, a bordós színű szár színes virágot hoz majd. Elmondható, hogy minél sötétebb a szár, annál sötétebb lesz a virág is.

A leander mostanában virágzik, szép látvány
Fotó: a szerző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában