kultikus technika

2021.07.28. 12:00

Mitől lesz igazán ízletes a BBQ?

A libamájnak enyhe kis füstös íze volt, egyszerre volt omlós és szaftos, a pirított kalácságyon levő lilahagyma-lekvár alap még inkább kiemelte az ízeit, a roppanós törökmogyoró-borítás rajta pedig kész ízbombává változtatta. A lassú tűzön sütött tarja – a pulled pork – vagy, ahogy csak itt vidékiesen mondjuk, a tépett husi, gyöngyhagymás salsaalapot kapott a zsemlében, a tetejét a szósz koronázta meg, így egyszerre lett ínyenc és laktató…

Fekete Györgyi

Kisapostag – Minden héten csütörtökönként BBQ-lakomára várja az ínyenceket a kisapostagi Bárka vendéglő.

Sokáig meg voltam győződve arról, hogy a tűzön és rácson sütött ételeket csak urizálásból nevezik egyesek BBQ-nak a grill helyett. Mára már, ahogy a szabadban és a faszénen történő sütögetősdi nálunk is kultuszát éli, nyilvánvalóvá és pontosabbá vált, hogy a tűzön és a rácson kívül nem sok dolog közös a két ételkészítési technikában.

Ifjabb Dráviczki Márton hamarosan diplomás vendéglátós szakember áll a BBQ-versenysütő előtt, ő készíti elő a húsokat, a pácot, de a salsa és a szószok finomítása is az ő kreativitásának az eredménye.

– A legfontosabb különbség, hogy amíg a grillhús magas hőmérsékleten készül és viszonylag gyorsan, a BBQ-nál alacsony, 80-120 fok közötti hőmérsékleten akár 8–12 órán keresztül is készül az étel. Nagyon fontos szerepe van a húsok belső hőmérsékletének, az dönti el, hogy mennyi ideig van a füstön, mikor csomagoljuk be, hogy csak puhuljon, mikor lesz tökéletesen kívül ropogós és belül szaftos. A húsok füstölése a smokerban, a különböző szószok, forgatások végén fantasztikus új ízeket fedezünk fel.

E sorok írója a helyszínen, a kisapostagi Bárka vendéglőben kóstolta meg a fotón látható ízletes étket, és jó szívvel ajánlja az oda betérőknek is Fotók: ifj. Dráviczki Márton

– Ezt hol lehet megtanulni?

– Az alapokat én Horváth Zsolttól, azaz kicsiZsótól tanultam. (Ő a hazai BBQ egyik mestere.) A speciális versenyre is alkalmas BBQ-sütőt is tőle vettük, de a többi már – ahogy mindenki másnál – ízlés és szenvedély dolga. Amerikában, ahonnan elindult ez a sütögetési mód, reggel összejöttek a férfiak, beizzították a sütőt, elkezdték a sütést, közben söröztek, beszélgettek. Délutánra megérkeztek a családjaik is, és együtt fogyasztották el az így elkészült ételt. Egyébként a moderált hőn és a füstáramban sütés valószínűleg az emberiség kifejlődésével egyidős, mégis az Egyesült Államok délkeleti államaiban vált igazán kultikus technikává, és innen indult világhódító útra, amelynek során Európába és Magyarországra is eljutott.

Nemcsak kiválóan kell elkészíteni a vendégek elé kerülő ételeket, hanem ízlésesen tálalni is tudni kell

– Ha van BBQ-versenysütő, akkor BBQ-verseny is van…

– Az otthoni, valamint a hivatásos, vendéglátós barbecue-zás mellett létezik a barbecue-nak egy harmadik, dinamikusan növekvő ágazata: a versenybarbecue műfaja. A barbecue-versenyeken a civilek és a vendéglátósok is képviseltethetik magukat. Ezeken a versenyeken precíz szabályrendszerek mentén történik a húsok elkészítése és megmérettetése. Nem az az elvárás, hogy minél puhább legyen a hús, hanem, hogy legyen szaftos, de ne legyen se pépesen morzsalékos, se kemény. A különböző kategóriáknak megfelelően ezen belül is vannak elvárások. Négy klasszikus kategóriában mérik össze tudásukat a versenycsapatok: csirke (chicken), sertésoldalas (pork ribs vagy ribs), sertéslapocka (pulled pork vagy pork), marhaszegy (brisket). A versenytől függetlenül minden sütésre alkalmas húst el lehet BBQ-ban készíteni. Én például a libamájat nagyon szeretem így füstön sütve. Hazánk leghíresebb versenye Tállyán van. Ezzel a sütővel akár oda is lehetne nevezni, de hát én egyelőre megelégszem azzal, hogy a vendégeink akár kétszer is kérnek egymás után, és ez nem az adagok nagysága miatt van. Célom az, hogy minden héten változatos és ízletes füstön sütött ételeket kínáljak a vendégeinknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában