NEM MINDEGY, HOVÁ TESSZÜK

2021.07.05. 14:00

Keleti különlegesség otthon: a bonszai

Dekorációként sem utolsó a japán gyökerekkel rendelkező bonszai fa. Különlegességét nem kell sokáig magyarázni: megjelenésében éppen olyan, mint egy hagyományos fa, a különbség csak a méreteiben látható.

Héjj Vivien/FMH

A bonszaiokat úgy nevelik, hogy méretben kicsik maradjanak, de megjelenésükben hasonlítsanak egy hagyományos fához. A pici fák gondozása relatíve bonyolult feladat, de ha minden utasítást betartunk, otthonunk különleges kiegészítőjévé válhat ez a kis termetű, ám annál mutatósabb fásszárú.

A bonszaiok méretükből adódóan kevés talajból kénytelenek megszerezni a fennmaradáshoz szükséges vizet, tápanyagokat, ezért rendszeres gondozást igényelnek.

Mindig világos helyre tegyük, ott érzi igazán jól magát, ugyanakkor az is fontos, hogy ne legyen a fűtőtestek közvetlen közelében, illetve a huzatos helyektől is tartsuk távol! A növény földje sosem száradhat ki, ám az sem jó, ha vízben úszik, ezért legalább háromnaponta érdemes öntözni. Javasolt az áztatásos módszer alkalmazása: a földlabdát vegyük ki a cserépből, merítsük vízbe és hagyjuk ázni addig, amíg buborékol. Néhány percig hagyjuk, hogy a felesleges víz lecsepegjen, majd visszatehetjük a helyére. A vízminőség rendkívül fontos a bonszai számára; ha tehetjük, érdemes szénsavmentes ásványvízbe áztatni.

Havonta egyszer csepegtessünk speciális, bonszai fák számára készült tápoldatot a földjébe! Megfelelő gondozás mellett elegendő egy-két évente átültetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában