kiskert

2021.07.19. 19:00

Júliusban is van tennivaló

Ebben a hónapban a szárazság, a gyomok, a levéltetvek okozhatnak fejfájást a kertészeknek.

Apagyi Beáta

A kánikula, a szárazság a növények életét, a kertészek feladatát sem könnyítette meg. Amíg csapadékhiánytól szenvedtek a földek, az öntözésre kellett nagyobb hangsúlyt fektetni. Most, hogy esett némi eső, a feltörő gaz útját kell állni. Összegyűjtöttük, milyen további kerti tennivalókat érdemes elvégezni júliusban, írja a boon.hu.

Pótoljuk a tápanyagot!

Július a legmelegebb hónap, könnyen aszályossá válhat. Ezért oda kell figyelni arra, hogy a talaj soha ne száradjon ki. Ennek érdekében a profi kertészek inkább a kora reggeli órákban locsolnak, így napközben van ideje a földnek a párologtatásra. Van, aki az esti időszakot választja az öntözésre, de a gombásodás miatt az a kevésbé jó megoldások közé tartozik. A locsolás mellett a növények nedvességmegtartását mulcsozással tudjuk elérni. Cserepes növény esetében ne a levelekre, hanem a cserép alá helyezett tálkába öntsük a vizet!

Ami a gyepet illeti, az alaposabb, de ritkább öntözésre kell fektetni a hangsúlyt. A vágásmagasság 4-5 centiméternél ne legyen alacsonyabb, így elkerülhetjük a szálak kiszáradását, a pázsit sárgulását. A korábban kiszáradt foltokat ne most pótoljuk, hiszen ilyenkor a magokból csak jóval kevesebb hajt ki. Nagyobb esőzés, rendszeres öntözés mellett érdemes a gyomot, gazt azonnal eltávolítani, hogy ne burjánozzanak el. A gyomlálás mellett a gereblyézést se felejtsük, hiszen azzal könnyen felfrissíthetjük a talajt.

A tűző nap miatt ügyeljünk a növények fényigényére. A legmelegebb órákra találjunk nekik félárnyékos helyet. A veteményesben sem állhat meg az élet, ha augusztusban szüretelni, betakarítani akarunk, a következő növényeket még bátran elvethetjük: csemegekukorica, bab, retek, cékla, fehérrépa, sárgarépa, őszi saláta, kelkáposzta és spenót. Mindig időben szedjük le a fákról az érett gyümölcsöket, illetve a fák, bokrok alá hullott termést is, így őrizhetjük meg a növény egészségét.

Júliusban végezzük el a paradicsom kacsozását, a nemkívánatos oldalhajtások eltávolítását is. A magasra növő virágokat ne metsszük vissza, ha így teszünk, nem fog tovább felfelé növekedni, bokrosabb lesz, és a terméshozam is visszaesik. A természetes tápanyag-utánpótlásról is gondoskodjunk. Természetes megoldás, ha vízbe csalánt áztatunk és azzal öntözzük a növényeket, vagy szerezzünk be valamilyen hasonló eljárással készített tápoldatot valamelyik kertészeti áruházban. A növényi kivonatok csodákat tudnak művelni.

Júliusban a levéltetvek nagy számban támadják meg a növényeket, elsősorban a fiatal részekben tesznek kárt.

Így a levelek eltorzulnak, nem tudnak növekedni, terméskiesést okoznak.

Ha a levéltetvek elszaporodását tapasztaljuk, keressük a leghatékonyabb módszereket, és vegyük fel velük a harcot.

(A borítóképen: Öntözésre a kora reggel vagy az esti időszak a legalkalmasabb)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában