Exportra is jut

2021.07.17. 15:30

Édes, ízes hazai: a dinnye a rövidnadrágos időt szereti!

Az Agrárszektor.hu összesítése szerint idén hazánkban mintegy 3500 hektáron 150-160 ezer tonna görögdinnye és 12,5 ezer tonna sárgadinnye terem majd. Az elmúlt hetek időjárása kedvezett a dinnyének, így már a piacot a hazai dinnye uralja.

Szabó Szabolcs

Fotós: Zsedrovits Eniko

Július második hetében megérkezett a magyar dinnye is a piacokra, kiszorítva ezzel a főként Görögországból, Olaszországból és Spanyolországból származó importtermékeket.

– A velünk kapcsolatban álló hazai termelők elmondása szerint is az időjárás kedvezett a dinnyének, így kiváló minőséget tudunk kínálni a vásárlóknak – mondta el lapunknak a békési dinnyét kínáló piaci árus, Sohár Gábor, aki lapunknak kiemelte , meglátása szerint az utóbbi tíz év talán legjobb dinnyetermése várható. – A termelők szerint az elmúlt hetek melegebb időjárása jót tett a hazai termésnek, így kiváló minőségű dinnyék közül válogathatnak a vásárlók. A békési dinnye az egyik legjobb az országban, a nálunk vásárlók főként a 8-10 kilós gyümölcsöket keresik – mondta el Sohár Gábor.

Megjött a hazai – az utóbbi évtized egyik legjobb termése az idei

A Béke városrészben található benzinkútnál kínálja termékeit a cecei Dömök Károlyné.

– A hevesi és békési dinnye talán a legnépszerűbb az országban, de a cecei is kiváló minőséget képvisel. Évről évre itt árulunk, és a rendre visszatérő vásárlóink elégedettek. Ebben az évben az időjárás kegyes volt a dinnyéhez, amely meglehetősen érzékeny. A viszonylag csapadékosabb, hűvösebb tavasz után jól jött a június végi, július eleji melegebb időszak, így ízes dinnyét kínálhatunk a vásárlóknak. Ahogy mondani szokták: a dinnye a rövidnadrágos időt szereti, az igazi strandszezont – mondta el Dömök Károlyné, aki férjével négy hektáron termel dinnyét Cecén.

Egyre többen keresik a hazai sárga- és cukordinnyét is
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– Ami az árversenyt illeti, ott lehet, hogy pár forinttal az áruházláncok nyernek, de itt nálunk mindig friss terméket kap a vásárló. Igaz, ez a görög-, sárga- és cukordinnyére is – fogalmazott lapunknak Dömök Károlyné, akitől arra is kíváncsiak voltunk, meddig tarthat az idei dinnyeszezon: – augusztus végéig, szeptember elejéig biztosan lesz jó minőségű magyar dinnye.

Dömök Károlyné minden nap friss dinnyéket kínál a vásárlóknak

A fentebb már idézett Agrárszektor.hu összesítése szerint a világon 3,7–3,9 millió hektáron folyik dinnyeter­mesztés. Európa legnagyobb termelője Spanyolország, ahol a termőterület 20 ezer hektár körül stabilizálódott az utóbbi években. Ekkora területről évi 1,2–1,3 millió tonna dinnyét takarítanak be, amelyből csaknem 800 ezer tonnát exportálnak, főleg az európai országokba. Jelentős dinnyetermesztő ország Európában Olaszország, Görögország, Törökország. Magyarország a dinnyetermesztés északi határán fekszik, az elmúlt években lecsökkent termőfelület, kicsi a déli országokéhoz képest, ám a termesztés színvonala magas, valamint a minőség és a termésmennyiség is világszínvonalú. A magyar dinnye külföldön is keresett. Számos hazai termelő exportál Ausztriába, Németországba és Lengyelországba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában