HAZAI

2021.07.15. 15:00

Beérett a magyar dinnye, egyszerűen nincs párja

Múlt hét óta hazai szabadföldi görög- és sárgadinnyét árusítanak az üzletekben és a főutak mentén. A közelben Dunaföldvár határában hagyomány a dinnye termesztése, csakhogy egyre kisebb területen.

Mauthner Ilona

20210709 Kaposvár Piaci körkép, a Kaposvári Nagypiacról. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

Csak pár napot késett a megszokotthoz képest a hazai szabadföldi görögdinnye érése. A termelők szerint közepes-jó termésre lehet számítani. A termesztés költségei egy év alatt óriási mértékben növekedtek, de a gazdák minden gond ellenére bizakodók, hiszen a hazai dinnyének nincs párja. A szedresi Bognár János elmondta, április közepe óta – akkor tették fóliaalagútba a palántákat – dolgoznak azért, hogy nyáron legyen bevételük. Rengeteg munka van amögött, amikorra megjelenhet a gyümölcs a piacon. Idén májusban a hideg volt a probléma, most pedig úgy tűnik a forróság okoz gondot.

Bognár János elmondta, a 35 fok feletti hőmérsékletben a kisebb dinnyéket „lerúgta” a növény. Ez az oka annak, hogy közepes termésre számítanak csak. A dinnye igazi „hazája” Békés megye, Meggyesegyházáról például a szezonban, naponta 50-60 kamionnyi termést tudnak elszállítani, mondta Lipták László termelő.

Az árról naponta tárgyalnak, a nagy melegben viszont a dinnye csak érik és érik, így nincs mit tenni, oda kell adni annyiért, amennyit éppen kínálnak érte. Ekkora mennyiséggel nem lehet az ország másik végébe menni, mondjuk a Balaton vagy más üdülőközpont környékére, mert nagyon drága a fuvar, és bizonytalan, hogy mennyit vennének belőle. A német piacnak meg speciális feltételei vannak, például náluk dobozokba kell a gyümölcsöt tenni, és csak a kisebb méretűeket veszik át.

A Tolna megyei dinnyetermesztők sok mindent megéltek az elmúlt évtizedek alatt: értékesítési válságot, jégverést, szárazságot, a görög, az olasz és a spanyol import árletörő hatását. Valaha több száz hektáron termelték a legkorábban érő fajtákat, amely több tucat családnak nyújtott megélhetést megyénkben. Azonban néhány egymást követő évben rossz szériába kerültek, a ráfizetéses gazdálkodás más útra terelte egy részüket.

A dinnyében sokféle karotin található, amely a szervezetben A-vitaminná alakul, emellett sok B6-vitamin, niacin, folsav, vas és mangán is van benne

Hogyan nézzük?

Milyen a jó dinnye? – kérdezi az ember a kereskedőt, mielőtt választ egyet. Csak kevesen árulják el, mit is kell nézni a gyümölcsön. Először is a színét. A csíkos fajtánál, ha a sárga szín túl élénk, akkor még nem elég érett a gyümölcs, ha a kacs vágása már beszáradt, az azt jelenti, hogy nem friss a dinnye. A termelő szerint más a dinnye a földön, és más az asztalon. A termőföldön könnyebb megállapítani, melyik érett, melyik nem. Az viszont biztos, hogy nagyon egészséges ez a gyümölcs, többek között az agy működéséhez és a látáshoz szükséges anyagok találhatók benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában