2021.07.07. 14:01
A városban van egy étterem, ahol különös figyelmet szentelnek a környezetvédelemre
A Tájoló bisztróban nem kihívás a Műanyagmentes Július, náluk ez már a hétköznapok része
Fotó: LI
Kevesen tudják, hogy van a városban egy étterem, ahol különös figyelmet szentelnek a környezetvédelemre. Náluk nem kihívás a Műanyagmentes Július, annak feltételei a hétköznapok részei.
Az csak az egyik tényező, hogy a helyben fogyasztott ételt egy természetes anyagból készült, bambusztálcán kapja meg az ember, de még az evőeszközök is fából készültek – ez mondjuk a távol-keleti ételeknél nem nagy kunszt, az evőpálcikák jellemzően környezetbarátok –, és az étel is lebomló tárolóban érkezik az asztalra. A másik, és talán még fontosabb tényező, hogy már a kezdetek, az üzlet nyitása óta a kiszállítást is természetes anyagokba csomagolva oldják meg. A papírszatyorban komposztálható „pohárban” és dobozban marad melegen az étel, de ha véletlenül nejlonszatyrot látna náluk bárki is, az is egészen biztosan környezetbarát, lebomló alapanyagú.
Szalai Attila cégtulajdonost az okokról kérdeztük. Elmondta, számára azért is fontos a környezet védelme, mert volt egy nagyon fontos élménye. Amikor Kanadában élt a családjával, egy sikeres munkahelyi megbízatás után, hazatérés előtt elmentek a Bahamákra. Nassau mellett egy strandon úszkáltak a víz alatt. Ott talált egy tescós szatyrot belegabalyodva a tengerfenék növényzetébe. Elgondolkodott rajta, vajon hogyan kerülhetett az oda. Úgy gondolta, ha valaki a Tescóban vásárol, jó eséllyel nem a Bahamákra jár, de ha mégis, nem indokolt, hogy Európából vigyen egy ilyen szatyrot Nassauba. Arra a következtetésre jutott, hogy valószínűleg a tengeri áramlatok útján juthatott oda. Ez a következtetés lényegében sokkolta, hiszen nem is gondolta, hogy ez előfordulhat. Korábban is fontos volt számára a környezetvédelem, de ez volt az utolsó csepp a pohárban. Megfogadta, ahol csak teheti, megpróbál a legnagyobb gondot fordítani erre, megtenni mindent, amit ő megtehet. Szelektíven gyűjti a szemetet, csomagolásmentesen vásárol, ha lehet, alacsony fogyasztású autóval jár, saját komposztálója van, és alapvetően ivóvizet fogyaszt.
A kiszállítás csomagolásának kiválasztásánál alapvetően a minőség volt az elsődleges szempont, amellett, hogy lebomlónak kell lennie, és jól zárjon, továbbá, hogy folyamatosan elérhető. Az ára csak negyedrangú volt. Mert bizony ez pluszköltség, de a fedezetét megteremtik a folyamatok hatékonyságának növelésével. Ezt javasolja másoknak is.