Tájoló bisztró

2021.07.07. 14:01

A városban van egy étterem, ahol különös figyelmet szentelnek a környezetvédelemre

A Tájoló bisztróban nem kihívás a Műanyagmentes Július, náluk ez már a hétköznapok része

Balla Tibor

Fotó: LI

Kevesen tudják, hogy van a városban egy étterem, ahol különös figyelmet szentelnek a környezetvédelemre. Náluk nem kihívás a Műanyagmentes Július, annak feltételei a hétköznapok részei.

Az csak az egyik tényező, hogy a helyben fogyasztott ételt egy természetes anyagból készült, bambusztálcán kapja meg az ember, de még az evőeszközök is fából készültek – ez mondjuk a távol-keleti ételeknél nem nagy kunszt, az evőpálcikák jellemzően környezetbarátok –, és az étel is lebomló tárolóban érkezik az asztalra. A másik, és talán még fontosabb tényező, hogy már a kezdetek, az üzlet nyitása óta a kiszállítást is természetes anyagokba csomagolva oldják meg. A papírszatyorban komposztálható „pohárban” és dobozban marad melegen az étel, de ha véletlenül nejlonszatyrot látna náluk bárki is, az is egészen biztosan környezetbarát, lebomló alapanyagú.

Ezekbe a „poharakba” akár palántát is lehet ültetni
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Szalai Attila cégtulajdonost az okokról kérdeztük. Elmondta, számára azért is fontos a környezet védelme, mert volt egy nagyon fontos élménye. Amikor Kanadában élt a családjával, egy sikeres munkahelyi megbízatás után, hazatérés előtt elmentek a Bahamákra. Nassau mellett egy strandon úszkáltak a víz alatt. Ott talált egy tescós szatyrot belegabalyodva a tengerfenék növényzetébe. Elgondolkodott rajta, vajon hogyan kerülhetett az oda. Úgy gondolta, ha valaki a Tescóban vásárol, jó eséllyel nem a Bahamákra jár, de ha mégis, nem indokolt, hogy ­Európából vigyen egy ilyen szatyrot Nassauba. Arra a ­következtetésre jutott, hogy valószínűleg a tengeri áramlatok útján juthatott oda. Ez a következtetés lényegében sokkolta, hiszen nem is gondolta, hogy ez előfordulhat. Korábban is fontos volt számára a környezetvédelem, de ez volt az utolsó csepp a pohárban. Megfogadta, ahol csak teheti, megpróbál a legnagyobb gondot fordítani erre, megtenni mindent, amit ő megtehet. Szelektíven gyűjti a szemetet, csomagolásmentesen vásárol, ha lehet, alacsony fogyasztású autóval jár, saját komposztálója van, és alapvetően ivóvizet fogyaszt.

Szalai Attila (jobbra) büszke a bisztró környezettudatosságára
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A kiszállítás csomagolásának kiválasztásánál alapvetően a minőség volt az elsődleges szempont, amellett, hogy lebomlónak kell lennie, és jól zárjon, továbbá, hogy folyamatosan elérhető. Az ára csak negyedrangú volt. Mert bizony ez pluszköltség, de a fedezetét megteremtik a folyamatok hatékonyságának növelésével. Ezt javasolja másoknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában