éljen-éljen

2021.06.20. 07:00

Vasárnap az apák napját ünnepeljük

Vasárnap az apákat ünnepeljük. Szerencsére ma már Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet kap ez a neves nap is. Hiszen szinte már mindenkinek jut egy rubrika a naptárban: a gyerekek, az anyák, a nők, a pedagógusok mellett, gyakorlatilag mindennek van világnapja. Itt az idő tehát, hogy most tudatosan az apákra figyeljünk.

Török Tímea

2021.06.14. A Dunaújvárosi Óvodák Pedagógusnapi ünnepsége Dunaújváros Városháza Díszterem Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hílap DH

A mai, rohanó világunkban a tudatosságnak egyre fontosabb szerepe van mindannyiunk, így az apák életében is. Alig száz éve a férfiak még egyedüli családfenntartóként dolgoztak. Ma már messze nem csupán a családi költségvetés forrásainak az előteremtése az apák feladata.

Oláh Zsolt és a kisfia – A fiúknak szükségük van példaképre, a hősre, akire felnézhetnek
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Annak idején természetesen a nőkkel, sőt akár a gyerekeikkel együtt tartották fenn a családot, a gazdaságukat, ahol a család valamennyi tagja erejéhez mérten vállalt feladatokat. Az iparosodás után először a férfiakat, később aztán a nőket is a munkaerőpiacra csábították. Mára már a kétkeresős családi modell sajnos erősen kényszer lett. A családok jelentős része nem engedheti meg magának, hogy csak az egyikük legyen a pénzkereső, mind a két fél hozzájárulásához szükség van.

Mindezek miatt azonban kevés minőségi idő marad a szeretteinkre és így a gyerekekre. Ezért most van igazán nagy szükség a tudatosságra ahhoz, hogy jól be tudjuk osztani az időnket, a maradék órákat, amit aztán együtt tölthetünk el. Ebbe muszáj energiát fektetni, mert sokszorosan visszakapjuk és megtérül majd.

Jankó és apukája – Ők tőlünk tanulnak, mi tőlük
Fotó: amatőr

A család mindig is valódi törődést igényelt, napjainkban pedig még inkább. Férfiként is jó mintát kell mutatni gyermekeinknek.

A ’90-es években Amerikában készült tanulmány szerint a börtönökben lévő rabok 80 százaléka, a javítóintézetekbe került gyerekek 70 százaléka apa nélkül nőtt fel. Hiú remény azt gondolni, hogy Európában jobb a helyzet. Egy másik kutatás szerint az apák nélkül felnövő gyerekek agresszívabbak, tinédzserkorukra nagyobb esélyük van az alkohol- és drogfüggőségre, felnőttkorukban pedig hajlamosabbak a depresszióra. Lesújtó kép, de a kutatások alapján sajnos igaz.

Právics Zsolt példakép szeretne lenni Dominik életében
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Ezzel szemben azok a gyerekek, akik mindkét szülővel, tehát az anyjuk mellett az apjukkal is értékes időt töltenek együtt, sokkal jobban teljesítenek az iskolában, kreatívabbak és céltudatosabbak. A fiúknak szükségük van példaképre, a hősre, akire felnézhetnek, és akitől elismerésre vágynak. A lányoknak a gyermekkorukban látott apakép meghatározó lesz a párkeresés során.

Ezért fontos, hogy a férfiak olyanok legyenek, akik méltó példaképként és mintaként szolgálnak a gyerekek számára. Mert az apáknak nagyon fontos feladatuk van mindannyiunk jövője szempontjából.

Címkék#Apák napja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában