world of tanks

2021.06.08. 20:00

Új élmények, akciók és csaták

A Wargaming csapata a World of Tanks játékában egy új játékmódot – ami igazából kettő – vezetett be a közelmúltban. A játék továbblépett a második világháborús időszakon, most már a modernebb harckocsikkal játszhatunk. A játékban a hidegháborús időszakba lépünk, a kétpólusú világrend a NATO és a VSZ eszközeit vethetjük be egymás ellen.

Bajusz György

Az új játékmódban egy teljesen új fejlesztési ág került kialakításra. Új térképek jelentek meg, amelyek mind a második világháború, mind a hidegháború korszakához rendelkezésre állnak. És amit már sokan kértek: nem lesz tüzérség, és új fogyóeszközök jelentek meg.

A hidegháborús játékmód mellett természetesen megmarad a második világháborús mód is, lehet választani, hogy melyikkel szeretetnénk játszani.

Új térképek

Minden új térkép nagyobb lett, amíg a régebbi térképek átlagosan 1x1 km, a négy új térkép 1,4x1,4 km méretű, így rengeteg játékélményt ad.

Dezful, sivatagi környezet. A térkép az iráni földrajzi helyek alapján készült. A térképen található régi híd a valódi Dezful-hídon alapszik, amely az egyik legrégebbi híd. Ekkora térképekkel a játékosok már nem tapasztalják meg a folyosó típusú játékmenetet. A térkép mérete lehetővé teszi más harckocsi-stratégiák alkalmazását. A térkép közepén egy magaslati várostömb található. A város mind a négy végén van néhány nagyon jó kilátóhely.

Dezful, a térkép az iráni földrajzi helyek alapján készült
Fotók: Bajusz György/Dunaújvárosi Hírlap

Cao Bang, nyár, dzsungel városnegyeddel. A Cao Bang egy ritkásabb dzsungeltérkép.

Fredvang, téli környezet, Norvégiában járunk. A térkép középpontjában helyezkednek el a magaslatok. Érdekesség a partoknál lévő repülőgép-hordozó. A vadászgépek az egész csata alatt a fejünk felett harcolnak. A térkép inkább éjszakai hangulatot áraszt, ami azt jelentette, hogy a világítás újabb kihívást jelent. Az északi fény (aurora borealis) hatásai nagyon látványosak.

Mannheim, városi környezet. Mannheim egy sűrű városi térkép, amely épületeket, felhőkarcolókat és más városi táj­elemeket tartalmaz. A térkép átlós kialakítású két folyóval, amelyek három fő részre osztják a várost. A város közepén lévő terület kissé megnyílik, ahol a játékosok egy harci zónába vonulhatnak.

Cao Bang, egy dzsungel, amelyben találunk egy városnegyedet is

3D parancsnokok

A 2D-s társaikhoz hasonlóan a 3D-s parancsnokokat is fel lehet szerelni a választott készségekkel. Különböző szintű parancsnokok állnak rendelkezésre. A 3D parancsnokokat azonban tetőtől talpig teljes mértékben modellezték, és alaposan felkutatták a felszerelésüket, hogy élethűen tudják modellezni az adott nemzetek és időszakok parancsnokait.

A parancsnok és járműve a garázsban

Co-Op mód!

A többjátékos csaták mellett megjelent a Co-Op mód is, így már kétféleképpen lehet játszani a hidegháborús játékmódot: A 15v15 PvP játékmenet, amely a hagyományos – játékos játékos ellen és az új 15v15 emberi és AI Co-Op játékmenet, azaz játékosok a mesterséges intelligencia ellen. A Cold War Co-Op Mode egy, tizennégy másik emberrel rendelkező csapatba helyez, és tizenöt vad AI játékosból álló csapat ellen kell harcolni, akik úgy vannak beprogramozva, hogy elérjék egy céljukat: a győzelmet mindenáron.

Mannheim egy igazi városi pálya, felüljárókkal

Új fogyóeszközök

Két izgalmas, a hidegháborús játékmódnak megfelelő új fogyóeszközt használhatunk: a füstgránátot és a Hull Patch Kits-eket. A füstgránát és a Hull ­Patch Kits egyaránt szabványos és továbbfejlesztett verzióval rendelkezik. A meglévő fogyóeszközökkel együtt, valamint az összes többi testreszabási lehetőséggel (emblémák, feliratok, zászlók, álcafestés) együtt kaphatók, hogy a hidegháborús tankok egyediek legyenek. A Hull Patch Kits csak az elveszett pontokat fogja gyógyítani, a modulokat nem.

Az új parancsnokok 3D-ben feszítenek

A fejlesztési ágak

A Modern Armor 18 vadonatúj hidegháború-kori harckocsival indul, amelyeken parancsnokok lehetünk. Ezeket a járműveket két új technikai csoportba sorolják: a nyugati szövetségbe és a keleti szövetségbe.

Az egyes fejlesztési ágakon belül a tankokat további három korszakba sorolják:

Háború utáni korszak, 1940-es évek vége – 1950-es évek közepe.

Eszkalációs korszak, 1960-as évek – 1970-es évek.

Enyhülés korszaka, 1980-as évek – 1990-es évek.

Nyugati Szövetség

M46A1 Patton – háború utáni korszak. Induló jármű, minden játékos megkapja. 1948-ban az amerikai hadsereg új tank kifejlesztésébe kezdett az M26 Pershing nehéz harckocsi pótlására.

M47 – háború utáni korszak. A koreai háború kitörése és a T-34/85 harckocsik ellen szükséges lett egy új harckocsi-konstrukció.

M48A5PI Patton – háború utáni korszak. Az M48A5 Patton volt az utolsó jelentős frissítés az M48-as sorozaton.

M60‚ 61 – eszkalációs korszak. Az M60 sorozat az első igazi amerikai ütőképes tank lett a hidegháború idején.

M60A1 – eszkalációs korszak. A 1960-as megjelenés után megkezdődött a frissítés, amely M60A1 lett.

M60A3 – eszkalációs korszak. Az A3 megtartotta elődje 105 mm-es fegyverét.

M1 Abrams – enyhülés korszaka – nehéz harckocsi. Az M1 Abrams 105 mm-es M68-as fegyverével, Chobham-páncéljával, lézeres távolságmérőjével és fegyverstabilizátorával hamarosan az eddigi legjobban felépített amerikai tanknak tekinthető.

M1A1 Abrams – enyhülés korszaka. Az M1A1 új tornyot, továbbfejlesztett felfüggesztést és szegényített uránpáncélt kapott.

M1A2 Abrams – enyhülés korszaka. Az 1990-ben először gyártásba küldött M1A2 Abrams egy átalakított parancsnoki állomást tartalmazott.

Keleti Szövetség

T-44A – háború utáni korszak – közepes, induló jármű, minden játékos megkapja. A T-44-et a T-34 utódjának szánták, erősebb elülső páncélzattal és nagyobb tűzerővel. A jármű 1944. november 23-án állt szolgálatba, de soha nem látott harcot.

T-54 objekt. 1949 – háború utáni korszak. A T-54 1947-ben került rendszeresítésre. Fegyverzete egy 100 mm-es lövegből állt, amely akkoriban a legerősebb volt a csatatéren. A T-54 szolgált a Varsói Szerződés országainak fő csapásmérő tankjaként az 1960-as és ’70-es években.

165. objekt. – háború utáni korszak. A kezdeti egységekből hiányzott egy légvédelmi géppuska; ezt orvosolták a T-62A variánssal.

T-62 – eszkalációs korszak. A T-62-t, egy 115 mm-es nem huzagolt csövű fegyverrel szerelték.

T-72A – eszkalációs korszak. Az 1979-ben bemutatott T-72A modell a T-72 tank frissítése. A fejlesztések tartalmazzák a lézeres távolságmérőt, az elektronikus tűzellenőrzést, a füstgránát-kilövőket és a torony megerősítésére szolgáló kerámia kompozit páncélt.

T-72AV – eszkalációs korszak. A sikeres T-72A tartály egyik változatát, a T-72AV-t Kontakt-1 robbanó reaktív páncél (ERA) tégláival készítették a test és a torony körül.

T-72B – enyhülés korszaka. A T-72B a szovjet T-72A fejlett kompozit páncélját, könnyű súlyát és alacsony profilját vette át, és még erősebb funkciókkal egészítette ki azokat.

T-72BM – enyhülés korszaka. A szovjet hadsereg a robbanékony reaktív páncélzat (ERA) javításán dolgozott. Az eredmény a Kontakt-5, az ERA második generációja lett.

T-72BU – enyhülés korszaka. A T-72BU tartalmazta az előtte lévő tankok több fejlesztését, köztük a T-72BM variáns robbanékony reaktív páncélját, a T-80 tűzvédelmi rendszerét, valamint a T-72 és a T-80 125 mm-es ágyúját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában