állatvédelem

2021.06.08. 11:00

Ne simogassuk, főleg ne vigyük haza az árvának tűnő őzgidát

Az őzgidák sokszor árvának és elhagyatottnak tűnhetnek, de az emberek számos alkalommal vétenek akkor, amikor feleslegesen „mentik meg”.

Baráth Eszter

Túrázás, kirándulás során előfordulhat, hogy az aljnövényzetben lapuló gidát találunk. Az ilyen esetek túlnyomó többségében nem árva állatról van szó! Az őzek első egy-két hetükben nyugodtan várják anyjukat, aki rendszeresen visszatér hozzájuk szoptatni. Ilyenkor az egyik legfontosabb szabály, hogy ne simogassuk meg a gidát, az anyja ne érezze rajta az ember szagát.

Beavatkozni csak akkor szabad, ha az anya bizonyítottan eltűnt, ami megfigyelhető, mivel normál esetben naponta többször szoptatja kicsinyét. A gida akkor van életveszélyben, ha 2-3 napig egyedül van, ilyenkor viszont folyamatos sírással jelez, vagy bárkihez odamegy segítségért. Rendkívül fontos, hogy minden esetben már a helyszínen telefonos segítséget kérjünk hozzáértő szervezettől, akik felmérik az őz állapotát.

A kézzel nevelt őzek a későbbiekben már nem lehetnek szabadok, szelídségük miatt célponttá válnak természetes élőhelyükön. Ezért is fontos, hogy ne akarjuk mindenáron megmenteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában