gasztro

2021.06.05. 18:00

Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül

Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.

Diéta és Fitness

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

A bodzavirágból készült bodzaszörp kétségtelenül az egyik legfinomabb ital, éppen ezért egyre többen próbálják meg saját kezűleg elkészíteni ezt a mennyei frissítőt. Kétségtelenül a természet egyik csodás ajándéka, szinte mindenhol nő és most, amikor virágzik, könnyen begyűjthetsz belőle egy adaggal. Nem csak szörpnek, de teának is kiváló a bodza. Ebben az esetben nincs más dolgod, mint alaposan kiszárítani a leszedett virágokat. Az íze csodás, ráadásul köhögéscsillapító és immunerősítő hatóanyaggal rendelkezik.

Hozzávalók:

  • 40-50 bodzavirág tányér
  • 3 literes befőttes üveg
  • 1+2 citrom felkarikázva
  • édesítőszer: nyírfacukor (kb. 30-50 dkg) vagy más diétás édesítő
  • 1 tk. citromsav
  • ELKÉSZÍTÉS:

    Így készítsd:

    1. A bodzavirágot megmosás nélkül tedd a befőttesüvegbe

    2. Az édesítőt és a citromsavat oldd fel 3 liter vízben. Az egyik citrom levét facsard bele.

    3. Önts a bodzavirágokra annyi vizet, hogy majdnem megteljen az üveg. A másik két citromot karikázd fel és tedd szintén az üvegbe.

    4. Egy éjszakán át áztasd a virágot, másnap szűrd üvegekbe és dunsztold ki! Így hónapokig friss marad tartósítószer nélkül!

    A szörpöd nem lesz olyan sűrű, mintha kristálycukorral készítetted volna, de az íze sokkal tisztább és finomabb így! Arról nem beszélve, hogy ezerszer egészségesebb lesz így a bodzaszörp!

    Így dunsztold a szörpödet:

    Állítsd a lezáratlan szörpös üvegeket vízzel teli lábosba és forrald addig, míg az üvegeken belül gyöngyözni kezd a szörp. Forrón zárd le az üvegeket, törölközőbe bugyolálva egy napig hagyd dunsztolódni.

    Tipp:

    Fogyasztáskor, azaz amikor készíted a limonádét, turbózhatsz a szörpön. Ha nem találod elég édesnek vagy savanyúnak, mehet bele citromszelet és plusz édesítő.

    FAGYASZTOTT BODZAKOCKA

    Igaz ez nem diétás változat, de mézzel azért sokkal egészségesebb. Ezt a receptet is kipróálhatod. A nyári hőségben szuper lesz 1-2 bodzaszörp-jégkockát beledobni egy pohár vízbe, és élvezni a csodás illatot és zamatot!

    3 liter felforralt és kihűtött vízbe áztass be 30 bodzavirág tányért 24 órára. Másnap szedd ki a virágfejeket, szűrd át a levet. Keverj hozzá 3 citrom levét és 1/2 kg mézet. Ezzel kész is a szörp! Töltsd az egészet jégkockakészítő zacskókba (12 db kell hozzá), és irány a fagyasztó!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában