rendkívüli produktum

2021.06.15. 11:00

Haranglábat és harangot készítenek a perkátai alkotótáborban

Perkáta település honlapján az alábbi részletek olvashatók a táborral kapcsolatban:

duol.hu

20210324 Csókakő Portré, interjú Lőrincz Ottó kovácsmester, késkészítő Fotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap FMH

Fotó: Nagy Norbert

A Magyarországi Kovácsmíves Céh 1992 óta működő szakmai-kulturális egyesület, a Magyarországon működő díszműkovácsokat összefogó szervezet. Megalakulása óta feladatának tekinti a jelentőségéből egyre inkább vesztő, már-már kihalásra ítélt kovács mesterség életben tartását, az utánpótlás nevelést, a mesterség minél szélesebb körben való megismertetését, és tagjai szakmai fejlődésének segítését. Ezeknek a céloknak az elérése érdekében rendszeresen szervez kovácstalálkozókat, kiállításokat, előadásokat és alkotótáborokat. Az alkotótáborok egyszerre három célt szolgálnak, a résztvevők szaktudásának egy-egy speciális területen való elmélyítését, művészi értékű kovácsoltvas alkotás létrehozását, és a szakma népszerűsítését. Az utóbbi cél érdekében az alkotótáborok nyitottak a nagyközönség számára. Az elkészült alkotások mindenkor a tábornak helyt adó település tulajdonában maradnak.

A 2021 július 3-a és 10-e között megrendezendő perkátai alkotótáborban különleges feladatra vállalkoznak a szervezők. A nagyközség világháborús emlékműve mellé készítenek haranglábat a hozzá tartózó haranggal együtt, aminek minden darabját a helyszínen felállított tábori műhelyekben készítik el. A három és fél méter magas kovácsoltvas harangláb-szerkezet maga is rendkívüli produktum, de az igazi különlegesség a harang lesz, ami szintén kovácsolással fog elkészülni.

A kovács mesterségben a csengők, kolompok, kisebb harangocskák készítése nem ismeretlen, de tudomásunk szerint igazi harang ezzel a technológiával még sehol sem készült. A perkátai világháborús áldozatok emlékét őrző harang 40 cm-es szájátmérőjével, 30 kg-os súlyával ha nem is nagyharang, de mindenképpen a maga nemében páratlan, igazi harang lesz.

Az alkotótábort a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának, Perkáta Nagyközség Önkormányzatának, valamint a községi civil szervezetek és magánszemélyek segítőkészségének és vendégszeretetének, nem utolsó sorban Szatmári Jenő perkátai kovácsmester szervező munkájának köszönhetően tudják megrendezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában