katvéd

2021.06.18. 11:00

Gyerekekkel az erdők tűzvédelméért

Interaktív gyerekfoglalkozás keretében az erdőtüzek megelőzésére hívta fel a figyelmet a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság és a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. június 17-én a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétumban.

duol.hu

A kiránduló gyerekeknek az erdei foglalkoztató teremben Kálmán Kristóf erdőmérnök mesélt az erdők szabályairól, majd Sallai László tűzoltó alezredes, a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője a helyes erdei tűzgyújtási praktikákra hívta fel a figyelmet. A szakemberek ezután a vadaspark kijelölt tűzrakó helyein bemutatták a helyes tűzrakás fortélyait, és felhívták a figyelmet a lángok továbbterjedésének veszélyeire. Ezután a gyerekek kipróbálhatták, hogyan lehet könnyen és biztonságosan eloltani a visszamaradt parazsat egy kis homokkal, földdel, egy palack vízzel vagy akár egy üveg szénsavas üdítővel. A nyári melegben a felfrissülésről a székesfehérvári hivatásos tűzoltóság vízszállítója gondoskodott. Az interaktív foglalkozás pillecukor sütéssel, és a tűzrakóhelyen parázsló fa gondos oltásával zárult.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. a közelmúltban kötött együttműködési megállapodást, amelynek kiemelt célja a két szervezet szakmai tevékenységnek kölcsönös támogatása mellett a hasonló prevenciós gyakorlatok, tájékoztatók szervezése.

Fejér megyében évente átlagosan ötszáz-hatszáz erdő- és vegetációtűzhöz riasztják a tűzoltókat. Ezeknek a tűzeseteknek a kilencvenkilenc százaléka emberi tevékenységre, túlnyomórészt gondatlanságra vezethető vissza, ezért odafigyeléssel megelőzhetőek lennének. Csupán néhány egyszerű szabályról nem szabad megfeledkeznünk:

  • Csak a kijelölt tűzrakó helyeken, szélcsendes időszakban gyújthatunk tüzet, például szalonnasütés céljából. A kijelölt tűzrakó helyek jól felismerhetőek, állandó szegéllyel rendelkeznek, környékükön általában padok, asztalok is találhatók.
  • Soha ne hagyjuk a tüzet őrizetlenül!
  • Legyen nálunk két-három liter víz, amivel távozáskor az izzó parazsat eloltjuk.
  • Víz hiányában a tűzrakás helyét földdel fedjük be.
  • Égő cigarettacsikket nem szabad eldobni!
  • Tartsuk be a tűzgyújtási tilalom szabályait!
  • Ha – a kijelölt tűzrakó helyen kívül – tűzesetet észlel, 112-es egységes segélyhívó telefonszámon értesítse a tűzoltókat.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában