krumplibogár

2021.06.09. 09:00

A kiskert kellemetlen vendége

Nem csak a burgonyára kártékony: védekezhetünk növényekkel és permetszerekkel egyaránt

Agárdy Csaba

A krumplibogár egész évben aktív

Fotó: pixabay

A kiskerttulajdonosoknak, az otthon kertészkedőknek az egyik legnagyobb ellensége a krumplibogár, amely egész nyáron aktív, a telet a földben tölti, ahonnan tavasszal bújik elő. A krumplibogár nemcsak a burgonyát kedveli, de a paprika és a paradicsom levelén is feltűnhet.

Hogyan védekezzünk a krumplibogár ellen házilag? Ha nem akarunk vegyszert használni, akkor elterjedt növényvédő technika a növénytársítás. Ha helyesen alkalmazzuk, krumplibogár-taszító növények segítségével, természetes módon elriaszthatjuk a rovarokat. A taszító növények közé tartozik az orvosi pemetefű, a torma, a körömvirág, a koriander, a bársonyvirág és a fokhagyma is. Krumplibogár elleni permetszert készíthetünk fahamuból és erős paprikából is.

Egy kisebb kertben mindenképpen érdemes kipróbálni a fenti technikákat, azonban, ha nem szeretnénk bíbelődni vele, és nem zavarnak a növényvédő szerek, a krumplibogár ellen permetszer használatával is védekezhetünk, ami elpusztítja a krumplibogár lárváit és a kifejlett bogarakat egyaránt.

A Laser nevű védőszert egy idényben maximum kétszer használjuk, ugyanis a burgonyabogár rezisztenssé válhat rá. A legnépszerűbb készítmények az Actara, a Mospilan, a Spilan, az Apacs, a Warrant, a Kohinor és a Coragen vagy a Spinosad, amelyeket kombinálva is alkalmazhatunk a krumplibogár ellen.

A burgonyabogár elleni védekezést egészítsük ki más növényvédő szerekkel is, mint például a Chorus permetszer, ami számos növényfajt megvéd a gombás fertőzésektől.

(Forrás: agrarszektor.hu)

 

A krumplibogár egész évben aktív
Fotó: pixabay

Amerikából jött

A burgonya- avagy krumplibogarat kolorádóbogárnak is hívják, mivel a faj terjeszkedése Colorado államból indult el. A bogár őshazájának Mexikót tekintik, innen került át az Egyesült Államokba. És mint annyi minden, ez a bogár is egy, az Egyesült Államokból induló hajó rakományával jutott Európába. Először 1877-ben Németországban észlelték. A kifejlett bogár 9–12 milliméter hosszú és 4–7 milliméter széles, élénk sárga, fekete csíkokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában