szabadidő

2021.05.01. 17:00

Szabadtéren készült grillezett finomságok

Itt a hétvége és egyre inkább vágyunk a szabadba, de nemcsak a mozgás és a napsütés kedvéért, hanem hogy a kertben, családi körben finomat együnk. Ezekben az időkben egyébként is tanácsosabb a zárt terek helyett a kertet vagy a teraszt választani. Grillezésre kiválóan alkalmas mindkét helyszín.

Nagy-Hankó Krisztina

Bár a megfelelő felszerelés mellett bárki tud remek grill partikat rendezni, összegyűjtöttünk néhány tippet, amire érdemes odafigyelni, olvasható a boon.hu-n.

Elegendő idő az előkészületekre

Nincs is annál bosszantóbb, amikor a grillkolbászok már a láng felett sorakoznak, és akkor derül ki, hogy nincs otthon mustár vagy saláta. A grillezés előtt egy alapos listát kell készíteni, hogy minden szükséges hozzávalót biztosan beszerezzünk. Azokat pedig elérhető közelségben el kell rendezni magunk körül. Az egyenletesen izzó parázs elkészítéséhez is idő kell (körülbelül 30-40 perc). Ha a grillrács felett 15-20 centiméterre tartjuk a kezünket és csak 2-3 másodpercig tudjuk elviselni a hőt, akkor nagyjából 250 fokos lehet a parázs. A barbecue-t és a grillezést a hőfok különbözteti meg egymástól, míg előbbi körülbelül 90-120 fokos parázs felett történik, utóbbi 150 Celsius-foknál kezdődik.

A lángot őrizni kell!

Az egyik legfontosabb szabály, hogy sose hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet, nehogy hirtelen túl nagy lángra lobbanjon, kárt téve valakiben vagy valamiben. Semmit – sem olajat, sem páclevet – nem szabad a tűzre önteni, mert könnyen égési sérüléseket okozhat. A gyúlékony, könnyen éghető anyagokat sem lehet a grill körül hagyni.

Húst és mást is

Lényegében bármilyen húst lehet grillezni, csupán arra érdemes odafigyelni, hogy – különösen az alacsony zsírtartalmú húsok esetében – csak akkor kell megsózni, mielőtt közvetlenül a lángra tesszük, a só ugyanis megköti a nedvességet és oda a szaftos állag. Ha egyszerűbb megoldást választanánk és nem szeretnénk több órán át pácban pihentetni a grillezni való finomságot, választhatunk előkészített grilltermékeket. Virslit, grillkolbászt, bacont, sajtot, gombát és zöldségeket is lehet grillezni. A bacon remek grillezni való, amit nagyon sokoldalúan fel lehet használni, salátákhoz, grillszendvicsekhez is passzol. Virslit, májat, sajtot, cukkinit vagy akár krumplit is csomagolhatunk bele. A grillezett étel állagát ne villával ellenőrizzük, ugyanis ha beleszúrjuk a villát, azzal kiengedjük a húsból vagy a zöldségből a zamatos szaftot. Lapáttal vagy hosszú nyelű fogóval kell a húst mozgatni. Néha elég csak megforgatni, szurkálni semmiképp sem javasolt. A baconbe csomagolt termékeknél érdemes a nehezebben puhuló zöldségeket, mint például a krumplit, előfőzni, a bacont pedig fogpiszkálóval rögzíteni.

Türelem és tisztítás

Gyakori hiba, hogy a rácsra tett ételt, legyen szó zöldségről, húsról vagy akár halról túl hamar akarjuk megfordítani, pedig jó munkához idő kell, ahogy ahhoz is, hogy a bepácolt vagy baconbe göngyölt finomság szépen megpiruljon. Ha már szinte magától elválik a rácstól, akkor fordítható állapotban van. Feleslegesen ne mozgassuk, ne roncsoljuk az állagát. A grillrácsot használat előtt grillpermettel vagy extra szűz olívaolajjal érdemes áttörölni, hogy ne tapadjon oda a hús, a sütés után pedig – amikor a rács még meleg, de már nem tűzforró – egy kefe segítségével kell letörölni. Ha hagyjuk teljesen kihűlni a fémet, az ételmaradék ráragad és nehezebb lesz leszedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában