Növényvédelem

2021.05.20. 19:00

Nem lehet már tovább várni, muszáj védekezni

Bár már permetezni kellene a szőlőt, nem könnyű eltalálni a megfelelő napot erre, hol az eső szakad, hol a szél fúj olyan erővel, ami a drága vegyszert mindenfelé vinné. Egy átlagos esztendőben már a második védekezéshez készülnének a gazdák, de az idei év nem ilyen.

Mauthner Ilona

Kéthetes lemaradásban van a szőlő fejlődése, késett a rügyfakadás, a szokottnál kisebbek a hajtások is, ami nem csoda, hiszen kimondottan meleg idő kevés volt még májusban. Az időjárás változékonysága miatt nehezen szánták rá magukat a termelők a permetezések elkezdésére, írja a teol.hu.

Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend nagymestere elmondta, ha végre tartós lesz a meleg, a párhetes lemaradást hamar behozzák a tőkék. A tartósan hideg éjszakák miatt eddig a kártevők sem okoztak nagyobb gondot, így érthető, hogy sokan vonakodtak elkezdeni a szőlő permetezését, viszont a csapadéknak köszönhetően egyre több gombafertőzés mutatja magát. Ha hirtelen jön a meleg idő, akkor a lisztharmat berobbanhat, mondta a szakember, ezért itt az ideje a permetezésnek.

A fiatal hajtásokon sok helyen megjelentek a levélatkák és a gubacsatkák is. A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök. – A tarka szőlőmoly folyamatosan és erősödően rajzik. Szexferomoncsapdáink átlagosan 14 darabot fogtak a héten. Ebből a közepes egyedszámból következtethetően a molyok közepes-erős kártételére lehet számítani az idei évben. Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok lisztharmatveszélyt jeleznek. Már május első napjaiban elindult az idei első fertőzési ciklus, amelynek látható tünetei május 19-e körül már megjelenhetnek a leveleken – tette hozzá. – Ezt a veszélyt jelentősen mérsékelhetjük a mostani időszakban végzett magas adagú kénes permetezéssel. A veszély komolyságát a tavalyi erős lisztharmatjárvány alapozza meg az idei évre. Sok az áttelelő képlet, ami tömeges és korai fertőzést okozhat. A jelenlegi időjárás kedvező a szőlőlisztharmat számára.

Fenyeget a lisztharmat, folyamatosan figyelik a növényvédelmi előrejelzést

Vesztergombi Csaba szekszárdi borász is e hétre tervezi az első szőlőpermetezést. Mint mondta, náluk édesapja az, aki a növényvédelmi feladatokhoz jobban ért, de mindenben ketten döntenek.

Idén lemosópermetezéssel indították a szezont. Folyamatosan figyelik a növényvédelmi előrejelzést, ez már most jelzi a lisztharmatot, így nem lehet tovább húzni a permetezést, noha hol az eső esik, hol erősen fúj a szél. Szerencsére most még kicsi a lombfelület így gyorsan lehet haladni az ültetvényeken.

A növényvédelmi előrejelzés adatai szerint az elmúlt napokban a meteorológiai állomásokon mért adatok szerint 15 fok felett volt az átlaghőmérséklet, leghűvösebb Bonyhád és Paks körzetében volt, ezeken a helyeken 14,8 fokot mértek.

A legmelegebb 15,8 fokkal Görögszóban volt, és itt hullott a legtöbb csapadék is.

Borítóképünkön: Az előző években ilyenkor már bőven megvolt az első permetezés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában