kiskert

2021.05.16. 16:00

Metszés metsző hideg miatt

A szeszélyes időjárás még visszatérhet, és a gyümölcsünk bánhatja.

Pap Gyula

Az elmúlt fagyos időszak kárértékének becslése még tart, az látszik hogy megismétlődhet a tavalyi mintegy 90 százalékos fagykár a megyei gyümölcsösökben, írja a boon.hu. Nem jobb a helyzet a kiskertekben, sok helyütt bánja az idei termés a szeszélyes időjárást, a nem megfelelő fagyvédelmet. Emlékszem Cservák Jani bácsi – nyugodjék békében – hernádszurdoki telekszomszédom hosszú időre visszamenőleg fel tudta idézni az egykori extrém időjárási fordulatokat, illetve hatását a kerti növényzetre. Egyik alkalommal egy kicsit csípős időjárás kapcsán jegyezte meg, hogy volt olyan eset, hogy – az almán kívül – az összes gyümölcsfa lefagyott a korai virágzás, majd hirtelen jött fagy következtében. Ám az idő jobbra fordultával „másodvirágzásnak” indultak a gyümölcsfák, és ha jóval szerényebb termés mellett is, de nem kellett lemondani a kedvenc vitaminpótlóról.

Tehetünk ellene

A rügyfakadást követő hideg sajnos fagykárokat hozhat magával, amit a fa a szokásosnál gyorsabb növekedéssel igyekszik korrigálni. Ez ellen védekeznünk kell, amit metszéssel tehetünk meg – írja a proaktivdirekt.com.

A fagyás első tünetei, mikor a virágok, például a meggy fiatal hajtásai hirtelen hervadásnak indulnak. Ilyenkor a metszőolló után kell kapnunk. Ekkor ugyanis a fa nem fordít már annyi energiát és tápanyagot a termésnevelésre, helyette viszont a hajtások intenzív növekedésnek indulnak. Ez számos negatívummal jár. Ezeken a fattyúhajtásokon nem lesznek később rügyek, így virágok és termés sem. Tehát az energia „üresbe” megy, csupán a növekedésre. Másik hátránya, hogy a lombozat túlzsúfolt lesz, leárnyékolja önmagát – a belső részek nem jutnak napfényhez. Árnyékolt részen jellemzően nem lesznek virágok – így teremni sem fog. Permetszer sem jut egyenletesen a túlságosan dús lombok közé, a kezelés hatása romlik, a megmaradt termést kórokozók támadhatják meg. Metsszük hát ki a befelé növő és a meredeken, hosszan felfelé törő fattyúvesszőket tőből. Ezt érdemes szinte újra és újra elvégeznünk az ideális koronaforma megtartása érdekében. Ha nincs is lehetőségünk rá hónapról hónapra, augusztus elején azért mindenképpen ismételjük meg a metszést. Ekkor pedig a hajtáshervasztó darázs okozta károkat és lisztharmattól tönkrement részeket is távolítsuk el.

Sajnos extrém erős hideg esetén előfordulhat, hogy nem lesz termésünk. Tanulva az esetből máskor érdemes védekeznünk ellene. A növényi részek só- és ásványi anyag tartalmuk miatt -1 és -3 Celsius-fok között fagynak el, a víz, a nulla fokos fagypontjával tehát előnyt élvez. Fagyvédelmi öntözésre alacsony intenzitású mikroszórófejeket alkalmazhatunk. A vízpermet fagyása során hőt ad le, így védve a növényeket, majd, mivel a jég hőátadási képessége gyenge, burokként védi a lehűléstől a rügyeket. Persze sarkvidékről érkező hidegben, komoly mínuszokban ez a módszer sem védi meg gyümölcsfáinkat, de kisebb fagyokban nagy segítség ez a fajta óvintézkedés – tanácsolják a szakemberek.

(A borítóképen: Ezt a látványt gyűlöli a gazda kora tavasszal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában