család

2021.05.02. 16:00

Fontos a játék a szabad levegőn

A biztonságos mozgást és szórakozást megadhatjuk saját kertünkben a gyerekeknek.

Nagy-Hankó Krisztina

A koronavírus-járvány miatt sokan nem szívesen látogatják a közösségi játszótereket. Akiknek azonban kertes háza van, adott a lehetőségük, hogy saját játszóteret alakítsanak ki, írja a boon.hu.

Pozitív hatás

A gyerekekkel akkor tesszük a legjobbat, ha a szabadban játszhatnak. A szabad levegőn történő játék nemcsak nagyszerű móka, de a család minden tagjának fizikai és érzelmi egészségére is kiváló hatással van. A szabadban történő játék kiemelt előnye, hogy a motorikus képességeket is fejleszti. Ezen belül alakulnak ki aztán a kis izmokat használó finommotoros, ügyességi mozgások. A finommotorika fejlődése ráadásul voltaképpen a szellemi fejlődés, tanulás záloga.

Ha valaki kerti játszótér létesítésében gondolkodik, számtalan lehetősége van izgalmas és inspiráló tér kialakítására. Az elsődleges szempont, hogy a világ felfedezését csak most kezdő totyogók, az óvodások és a kisiskolások mind a saját életkoruknak megfelelő játékokat kapják. Homokozókat életkor- és magasságkorlát nélkül szerezhetünk be. A hinták tekintetében csak az ülések megválasztásánál kell ügyelnünk a méretekre. Az ajánlott életkorokról és méretekről minden esetben a gyártónak kell pontos tájékoztatást adnia – hívta fel a figyelmet a témára specializálódott „Wickey” cég munkatársa. Érdemes odafigyelni a kerti játékok anyagára, leginkább a fából készült eszközök ajánlottak, ezen belül is a fenyő és a lucfa híres leginkább a kültéri tartósságáról. A szakértő hozzátette: a telepítésnél fontos, hogy egyenletes felületet válasszunk az udvarban, amely minden irányban legalább kétméteres távolságban van a nagy tereptárgyaktól, fától, kerítéstől. Kemény talaj esetén érdemes biztonsági szőnyegeket elhelyezni.

Ma már sokféle komplex kerti játszótér is elérhető: mászófallal, csúszdával, kis házzal.

Péternek két óvodáskorú gyermeke van, számukra egyedileg tervezett kis házikót képzelt el csúszdával, hintával, mászókával. A faházat és a hintát tartó szerkezetet szakember készítette el, és minden igényt kielégítő lett a végeredmény – mondta az édesapa. A gyerekek imádnak ott játszani, nem csak nyáron, minden évszakban, egy kis privát terük lehet a kertben, a kis házukban, amely bunkerként is szolgál – tette hozzá.

(A borítóképen: Hintázni jó móka. Az élményt saját kertünkben is megadhatjuk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában