ÍZVILÁG

2021.05.10. 15:00

Finom gyümölcsök – télre

A téli befőttek is remek forrásai lehetnek a vitaminoknak és a tápanyagoknak.

Apagyi Beáta

A befőttek ízei verhetetlenek, készülhetnek ma már cukormentes verzióban vagy energiacsökkentett változatban, így még jobban kiérezhető a felhasznált gyümölcs aromája. Befőttet már a nagymamáink is készítettek, viszont a cukorral történő befőzés az I. világháború után vált ismert eljárássá. Táplálkozásunkban a befőtteknek fontos szerep jutott, hiszen fogyasztásukkal a gyümölcsök a nyári hónapokon túl is elérhetőek maradnak, továbbá az otthon készített finomságok nem tartalmaznak tartósítószert, ha hőkezeléssel tartósítják, nagyon sokáig megmarad a kiváló íz és zamat.

Ahhoz, hogy mindenképp ízletes végeredményt kapjunk az otthoni befőzés során, be kell tartanunk néhány fontos szabályt.

Kizárólag friss és ép, érett (ne legyen túlérett) gyümölcsből érdemes befőttet, dzsemet, lekvárt vagy zselét készíteni. Birsből és a ribizliből inkább a zseléforma a közkedveltebb. A befőzés könnyű folyamat, nem igényel különböző speciális eszközöket, csak egy nagy edényt és néhány tiszta befőttesüveget. Utóbbiakat használat előtt gondosan el kell mosni bő, forró vízzel. Majd hagyni, hogy kiszáradjon belőle a víz, ennek eléréséhez fordítsuk fejjel lefelé egy tiszta textíliára. Nem szabad konyharuhával szárazra törölni, mert akkor könnyen belekerülhetnek aprócska szöszök, és megromolhat az üveg tartalma. Az elkészült finomságokat napfénytől távol, hűvös, sötét helyen kell tárolni.

Mivel lassan az eperszezonba csöppenünk, így egy egyszerű receptet kínálunk arra, hogy a gyümölcsből készült legkiválóbb lekvár kerüljön fel a kamra polcára.

Fűszeres eperdzsem

Hozzávalók:

2 kilogramm eper,

70 dekagramm kristálycukor,

2 csomag vaníliás cukor,

1 teáskanál őrölt fahéj,

1 darab citrom,

1 csomag dzsemesítő

Elkészítés: Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Egy edényben keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és az őrölt fahéjjal, majd hagyjuk pár órán át állni. Közben többször keverjük meg. Ezután tegyük fel a tűzre, és állandó keverés mellett főzzük 15 percig, majd vegyük le a tűzről. Ezután kézi habverővel kevergessük, és közben szórjuk bele a dzsemesítőt. Addig keverjük, míg a dzsemesítő teljesen feloldódik. Végül merjük bele az előzőleg sterilizált üvegekbe, zárjuk le a tetejüket, és szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni.

(A borítóképen: Örülni fogunk télen is neki)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában