prototípus

2021.05.06. 10:00

Első díjat nyert a dunaújvárosi Kovács Marcell pályamunkája

Ergónómiai egérrel pályázott Kovács Marcell a Széchenyi István Egyetem dunaújvárosi hallgatója a Széchenyi Duó pályázatán, másik Fejér megyei hallgatóval, Titli Imre Patrikkal. Elhozták az első díjat a 3D nyomtatott egér prototípusával.

duol.hu/kisalföld.hu

Fotó: FB

Minden bizonnyal az üzleti potenciál miatt ítélte a zsűri az első díjat Kovács Marcell és Titli Imre Patrik Custom Mouse pályamunkájának, amely egy startupötletnek is beillene. Az üzleti modell dióhéjban annyi, hogy a vásárló kezéről mintát vesznek, majd a lenyomatból személyre szabott egeret gyártanak. A 3D nyomtatott egér ergonómiailag tökéletes, így olyan eszközt használhat modellezés vagy épp játék közben a felhasználó, amely kényelmes, nem feszíti az ujjakat, és igazodik a kézfej formájához – írja a Kisalföld.

A dunaújvárosi Kovács Marcell
Fotó: Egyetem

„A kézlenyomat levétele volt a legnagyobb kihívás. Először sógyurmával kísérleteztünk, de nem volt annyira formázható. Kipróbáltuk a kinetikus homokot is, az viszont szétesett. Felvetődött, hogy csinálunk egy apró egérformát, amiből tüskék állnak ki és ezekhez érzékelőket csatolva egy térhálót hozunk létre, de ennek megoldásához több időre lett volna szükség. Végül a klasszikus Play-Doh gyurma mellett döntöttünk” – magyarázta Kovács Marcell, aki szerint a kézlenyomatok scannelése jó minőségű telefonos kamerával is megoldható, így a vásárló által készített képsorozatból könnyen rekonstruálni tudják a 3D modellt – amit aztán kinyomtatnak, felületkezelnek és elektronikát szerelnek bele.

„Az, hogy lesz-e startupunk, a 3D nyomtatás fejlődésétől is függ. Jelenleg ugyanis additív technológiával nem lehet olyan minőségű felületet létrehozni, mint fröccsöntéssel. A prototípusunk mindenesetre elkészült, szeretnénk tovább dolgozni rajta” – összegzett a hallgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában