Önnek ajánljuk

2021.05.11. 17:30

Az udvarház falai színpompás figurákat kaptak

Azzal a hírrel keresték meg szerkesztőségünket, hogy Kulcson az Arany János utcában csupa vidám motívummal festik a kerítést. Valóban vidám esemény közepébe csöppentünk, ahol több generáció munkálkodott együtt, hogy az utca, és így a világ felé is eljusson gondolkodásuk pozitív üzenete, az életigenlő carpe diem-életérzés, ami mindenben a szépet, a jót, a szerethetőt keresi.

Balla Tibor

2021.05.05. Zöld tulipán udvarház felfestés az Aranyiránytű program résztvevőinek segítségével Kulcs Zöld tulipán udvarház Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Dóka Marianna, a Carpe Diem Rekreációs és Általános Képzési Alapítvány elnöke mesélte el az esemény hátterét: – A helyzet rákényszerített bennünket egyfajta bezárkózásra, és egy olyan egyéniségű ember, mint én vagyok, nagyon rosszul viseli a kötelező zárva tartást. Adott volt ez a családi ingatlan, ami üresen állt pár évig.

Az ölelésnyi méretű házat felújítottunk, életet leheltünk belé, a nyugalom szigetévé igyekeztünk tenni

Eladtuk a régi Marietta vendégházat, abból ezt az ölelésnyi méretű házat felújítottunk, életet leheltünk belé, a nyugalom szigetévé igyekeztünk tenni. Azt akartuk, hogy kapjon egy üzenetet minden sarok, minden lélek a múltunkból. Édesanyám, anyósomék, barátaim szüleinek egy része, akiktől a régi konyhai eszközöket összegyűjtöttük, és tettük közszemlére, hogy mindenki láthassa. Gondoltam itt van ez a kerítés, és a picike kis halastavunk megvédésére szolgáló támfal, és talán az is lehet egyfajta üzenet, ha teli rakjuk színekkel és az élet apró pici kis momentumai jelennek ott meg. Akár egy virág, egy napocska, vagy egy szivárvány. Annyi minden van körülöttünk az életben, ami kell, hogy boldogságot adjon az ember lelkének, meg hogy vissza tudja simogatni a másik embert. Amit a Nap háza – Hold udvara Agroturisztikai és Rekreációs Központban elkezdtünk, azt itt folytatjuk majd tovább, az alapítvány is ide költözött át, terveink és reményeink szerint a programjainkat is itt folytatjuk majd, hiszen továbbra is szeretnénk a falu életében jelen lenni.

Többéves jó kapcsolatunk van egy alapítvánnyal, amely az Aranytű iskola Arany­iránytű programjában részt vevő hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozik és van egy telephelye Kulcson. Jártak nálunk régen is sütni-főzni. Most őket is meghívtuk a gyerekekkel és a kollégákkal együtt egy öröm-festésre. A Carpe Diem Alapítvány munkatársai is itt vannak segíteni. De hívtam olyan embereket is, akik valamilyen módon Kulcshoz kötődnek. Van itt egy fiatal tanárnő, aki Kulcson és Dunaújvárosban is rajzot tanít. Neki még az utcához is van kötődése, mert itt lakik a nagymamája. Megnézni, részt venni egy falfestésben sokkal élőbb élmény, mint egy továbbképzésre elmenni. Szakmai felügyelőként, mesteremberként itt van Vámos Róbert, a Felhőtlen design alapítója, aki mintegy ars poeticájaként állítja:

„Olyan rajzokat és termékeket mutatok meg emberek ezreinek, amiktől önkéntelenül elmosolyodnak. Eloszlatom még a „boldogtalan magyar” emberek egéről is a felhőket: a rajzokon keresztül segítek észrevenni a jót és megtalálni a napos oldalt.”

Az ő alkalmazott grafikáinak jellegzetessége az egyedi, gyermekrajzokat idéző formanyelv, ami jól illeszkedik az elképzelésünkbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában