kertművelés

2021.04.05. 09:00

Az áprilisi teendőknek hosszú a sora

A veteményes mellett a fákkal és a virágokkal is kell foglalkoznunk ebben a hónapban.

Horváth Imre

Bár hosszú hónap volt, mégis elszaladt a március, és itt az április. Ha a márciusra azt mondjuk, hogy felvettük a fonalat és belerázódtunk a kerti munkákba, akkor az áprilisról már kijelenthetjük, hogy megérkezik az igazi nagyüzem, írja a boon.hu.

Metszeni, vagy nem metszeni?

Konkoly Andrea dísznövénykertész, a Dr. Park vezetője például felhívja a figyelmet a gyeppel való foglalkozásra. Tisztítsuk meg a gyepet a lomb- és egyéb téli „maradványoktól”, különben a fű rothadásnak indul. Csak az első nyírás után végezzük el a levegőztetést, mert akkorra a gyökerek már megfelelően besűrűsödnek.

A száraz ágakat és évelőket vissza kell vágni.

Az örökzöld sövények éves visszavágását még időben kell elvégezni – így erősebb hajtásokat hoznak.

A gyümölcsfák törzsére ráfér egy alapos tisztogatás, nyeles fakaparóval vagy drótkefével. Mert az elváló kéregdarabok alatt tömegesen teleltek át a kártevők tojásai, bábjai és a betegségek spórái. A kéregtörmeléket maradéktalanul össze kell gyűjteni és elégetni, mert a földön maradva fertőző gócot képeznek. A fákról a lárvák ilyenkor begyűjthetők, vagy legalább is ritkíthatók a jó öreg ütögetős módszerrel: terítsünk papírt, nejlont vagy szövetet a fa alá, majd ütögessük az ágakat végig. Sok lepergett kártevővel fogunk találkozni, persze vigyázzunk, hogy meg ne sértsük a fát.

A hagyományos álláspont szerint a gyümölcsfák metszéséről már nagyrészt lekéstünk, ha már megindul a nedvkeringés, akkor nem szabad belefogni, mert károsíthatja a fát. Április a korai gyümölcsfajták virágzásának, így beporzásának ideje. Az őszibarackot minden szakember javaslata szerint metszhetjük a virágzás alatt, de egyre erősebb az a nézet, hogy más gyümölcsfajtákat is meg lehet ilyenkor még metszeni, a virágzás alatt egyébként is jobban látni, hogy melyek lesznek a termő ágak, mit érdemes inkább meghagyni.

Jöjjenek a virágok!

Közvetlenül a metszés után kell elvégezni a tavaszi lemosó permetezést az áttelelt rovarok és a gombatelepek ellen mind a gyümölcstermő növényeknél, mind a dísznövényeknél. Fontos megjegyezni, hogy a tavaszi lemosó permetezés nem védi meg a növényeket a teljes vegetáció alatt. A szeles idő miatt többen lekéstek vagy elkéstek a lemosó permetezéssel, így joggal merül fel a kérdés, hogy még elvégezhető-e. Ezzel kapcsolatban megoszlik a szakemberek véleménye. Van, aki rügypattanás után már semmiképpen nem javasolja, vagy csak csökkentett tartalmú permetezőszerrel. Míg van, aki szerint virágzásig nem késő és gond megcsinálni.

Április a virágok ideje elsősorban. Ez az ideje a szobanövények átültetésének, tőosztásának. Az átteleltetésből, vagy szobából kikerülő növényeket fokozatosan szoktassuk, és ne tegyük ki rögtön a tűző napnak. Vethetőek az egynyári növények magjai, a bátrabbak már kiültethetik a cserepes, előnevelt egynyáriakat is, az óvatosabbak megvárhatják a fagyosszenteket. A kiültetéshez inkább felhős napot válasszunk, és a talaj legyen szárazabb, de ne teljesen kiszáradt. Ültethető a kardvirág hagymája vagy a dália gumója is áprilisban.

Fóliasátorba, üvegházba ültethető a karfiol, karalábé, édeskömény. Szabad földbe vethetjük a zöldborsót, póréhagymát, sárgarépát, hónapos retket, retket, hagymát, salátát, mángoldot, burgonyát, jégsalátát, brokkolit, gumós édesköményt.

Érkeznek a kártevők is

Ültethetjük a bogyósgyümölcsűeket, amint arra korábbi cikkünkben már felhívtuk a figyelmet, a szabad gyökerűekkel ellentétben a dézsás, cserepes növények egész évben ültethetőek.

Ha még eddig nem tettük meg, akkor itt az ideje a komposzt megbontásának, amit átrostálás után használhatunk humuszként a talajhoz, ültetéshez. Tömegével jelennek meg már ebben a hónapban a kórokozók és kártevők, előbbinek az esős idő, míg utóbbinak a napsütéses időszak kedvez inkább. Így lássunk neki a fizikai, biológiai, vagy, ha szükséges, kémiai hadviselésnek.

(A borítóképen: A szobanövényeket is lehet átültetni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában