alkalmazás

2021.03.20. 14:00

Segít az app, ha nem tudod, milyen hüllőt látsz

Még a békák hangját is meghallgathatjuk az MME új kétéltű- és hüllőfelismerő alkalmazásával.

Detzky Anna

Hazánkban szinte az összes hüllő és kétéltű védett. Fontos tudnivaló, hogy a klímaváltozás miatt megjelenő szárazság különösen a kétéltűeket fenyegeti, hiszen nekik a szaporodásukhoz vízre van szükségük, olvasható a boon.hu-n.

Alapos ismeretekkel vértez fel

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület mobiltelefonokon futó applikációt fejlesztett ki, hogy segítsék a hazánkban élő 17 kétéltű- és 18 hüllőfaj felismerését és védelmét – írja honlapján az MME.

Az Android- és iOS-rendszerekkel kompatibilis, ingyenes alkalmazás 41 színes illusztrációt, 12 béka hangját és részletes fajleírásokat tartalmaz.

Képes állathatározó

Az app 2021-es frissítése lehetővé teszi, hogy a gyakorlott természetvédők az általuk megfigyelt hüllőt vagy kétéltűt regisztrálják az országos adatbázisban, ezzel is segítve a szakemberek munkáját.

A kezdők számára pedig állathatározó áll rendelkezésre. Ennek segítségével akár egy ismertetőjegy alapján is rájöhetnek, hogy milyen állattal van dolguk.

Az egyes fajok adatlapján a rövid leírás mellett a rendszertani besorolás és természetvédelmi érték is szerepel. Az adatlap alján található link segítségével pedig az MME oldalán elérhető „Magyarország kétéltűi és hüllői” oldalra juthatunk, ahol a fajról bővebb leírást kapunk, és fotókat is nézegethetünk róla.

Amennyiben csak tájékozódni szeretnénk az állatokról, azt a Lexikon funkció alatt tehetjük meg, és a felkínált Játékkal még tudásunkat is ellenőrizhetjük.

Indulhat a telepítés

Az alkalmazást a „Kétéltű határozó” vagy „Hüllőhatározó” keresőszavakkal találhatjuk meg mobiltelefonunk applikációkat tartalmazó letöltőközpontjában. Érdekesség, hogy itt egy távcsőre tekeredett foltos szalamandra ikonjára kattintva indíthatjuk el a telepítést.

(A borítóképen: Az itthon is fellelhető foltos szalamandráról szintén hasznos tudást ígér az applikáció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában