jobban teljesítenek az intelligenciateszteken

2021.03.01. 15:00

Az első hónapokban fedezi a kisbaba tápanyagszükségletét

A szoptatás az egyik leghatékonyabb módszer a gyermek egészségének és megfelelő fejlődésének biztosítására. Az anyatej ideális táplálék a csecsemő számára. Biztonságos, tiszta és olyan védőanyagokat tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a babát számos gyakori gyermekkori betegséggel szemben.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Shutterstock

Az anyatej az élet első hónapjaiban teljes mértékben fedezi a csecsemő energia- és tápanyagszükségletét, az első év második felében a gyermek tápanyagigényének legalább felét, amíg a második életévig a szükséglet legfeljebb egyharmadát biztosítja. Az anyatejjel táplált gyermekek jobban teljesítenek az intelligencia-teszteken, a későbbiekben kevésbé lesznek túlsúlyosak vagy elhízottak, körükben alacsonyabb a cukorbetegség, továbbá a szoptató nőknél kisebb a mell- és petefészekrák kialakulásának kockázata. Mindezt figyelembe véve a csecsemőket 5-6 hónapos korig kizárólag és igény szerint anyatejjel kell táplálni.

Az egészséges baba kezdetben két-három óránként szopik

Ez alól kivételt képez az aluszékony, nem megfelelő testtömeg-fejlődésű, bizonyos betegségben szenvedő csecsemők táplálása. Az egészséges baba a születését követően a harmadik naptól napi 8–12-szer szopik, az első héten átlagosan napi nyolcszor. Kezdetben 30–40 percig is eltarthat egy-egy szoptatás, azonban a kor előrehaladtával az időtartam csökken (15-20 percre), 4-6 hónapos korban akár öt perc is elég lehet a baba számára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az UNICEF a szoptatást kétéves korig vagy annál tovább javasolja, hiszen figyelemreméltó haszna van az anya és a baba számára is. A magyar szakmai irányelv szerint a hozzátáplálást legkorábban az ötödik hónap elejétől el lehet kezdeni – legkésőbb a hatodik hónap végéig kell elkezdeni, ami nem zárja ki a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást. A hozzátáplálást úgy kell 5-6 hónapos korban elkezdeni, hogy a szoptatás gyakorisága ne csökkenjen a következő hónapokban sem. A hazai szakmai irányelv javaslata szerint a baba fejlettségéhez, készségeihez és szükségleteihez kell igazítani a hozzátáplálás bevezetését, az előrehaladást az ételek változatosságában, állagában, ízében és mennyiségében. A hozzátáplálás mellett korlátlan alkalommal folytatható a szoptatás.

Az anyatejjel táplált gyermekek kevésbé lesznek túlsúlyosak, elhízottak, s körükben alacsonyabb a cukorbetegség Fotó: Shutterstock

A bevezetésre szánt ételek adhatók szoptatás előtt vagy után, az anya és a baba kívánsága szerint. Kezdetben naponta kétszer 1-2 kávéskanálnyi táplálékkal kínáljuk a gyermeket, majd fokozatosan emeljük a mennyiséget, és bővítsük az ételek változatosságát. Az új ételeket akár 8-15 alkalommal is kínálni kell, mire a csecsemő elfogadja. Már a kezdettől fogva fontos a makro- és mikrotápanyagok bevitelének megfelelő aránya. Ahogyan 6-17 éves gyermekeknél fontos a különböző élelmiszercsoportok optimális aránya, úgy csecsemőknél az anyatej, a zöldségek, a gyümölcsök, a gabonafélék, a húsok, a tojás, a tejtermékek, valamint a növényi olajok életkornak megfelelő mennyiségű bevitele javasolt. Egy-egy szoptatást válthat ki havonta előbb a zöldség-, burgonya- és húspüré, majd a gabona- és tejpüré, illetve a gabona- és gyümölcspüré.

Már a hozzátáplálás kezdetétől törekedni kell változatos étel adására, hogy a baba szervezete megfelelő mennyiségben és minőségben megkapja a szükséges tápanyagokat, valamint minél többféle ízt kedveljen meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában