VITAMINDÚS gyümölcs

2021.02.21. 13:00

Ronda, de egészséges a naspolya

A tél egyik gyümölcse a naspolya, amely a somhoz és a kökényhez hasonlóan legjobban akkor fogyasztható, ha megcsípte a dér és „szottyossá” vált. Tele van mindenféle jóval!

Borsányi Bea

A naspolya megosztó gyümölcs, nem mindenki szereti. Csúnya, az íze pedig kissé fanyar, ugyanakkor édeskés, ráadásul akkor jó, ha az állaga „szottyos”. Ám ha legyőzzük az előítéleteinket, és elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy megkóstoljuk, sokat nyerünk vele!

Vasat és kalciumot is tartalmaz Fotó: Shutterstock

Mit tartalmaz? Mintegy 12 százalék szénhidrátot és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 100 grammonként 12 mg C-vitamint. Vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott és mivel kalcium is van benne, ezért csonterősítő hatása is van. A természetgyógyászat gyulladáscsökkentő hatású növényként ismeri. A termésből és a leveléből előállított készítményeket a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére, valamint bélbetegségek kezelésére használják. A naspolyafa kérgének főzetét a népi gyógyászatban vérzések csillapítására alkalmazták, a magjából készített teának pedig vesekő elleni gyógyhatást tulajdonítottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában