HÁZI PRAKTIKÁK

2021.02.06. 16:00

Piros, mégsem tilos: a paradicsom is segít a rozsdafoltok ellen

A konyhában és a fürdőszobában is előfordulhat, hogy a rozsdafoltok megjelennek a csempén, a járólapon vagy a szanitereken. Eltávolításuk nem egyszerű, de nem is lehetetlen.

Héjj Vivien

A rozsdafoltok megjelenése elsősorban elszíneződést jelent, nem pedig tényleges hibát, ennek ellenére nem árt mielőbb elkezdeni a felület kezelését annak érdekében, hogy maradéktalanul megszabadulhassunk a nem kívánt foltoktól.

Az egyik legbiztosabb takarítószer a citromlé, melynek hatékonyságát sóval fokozhatjuk. Ezt a módszert textíliákon, csempén és járólapon is alkalmazhatjuk. A keveréket öntsük a rozsdafoltra, majd hagyjuk 10 percig hatni és dörzsöljük át a felületet! Miután a rozsda feloldódott, vízzel mossuk le a megtisztított részeket és hagyjuk megszáradni!

Házi megoldások a rozsda eltávolítására: textíliákon, csempén és járólapon egyaránt működőképesek!
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A paradicsom a benne lévő savak miatt szintén hatékony fegyver a rozsda ellen: egy félbevágott paradicsommal dörzsöljük át a foltot. Egy kevés sóval ez esetben is fokozhatjuk a hatást. A dörzsöléshez érdemes olyan kefét használni, ami nem karcolja a felületet.

Az ecetet töményen, hígítás nélkül alkalmazhatjuk. Nincs más dolgunk, mint a kezelendő felületre önteni és 10 percig hagyni, hogy kifejtse jótékony hatását. Amennyiben a felület nem kényes, a hatóidőt növelhetjük. Kefével dörzsöljük át az érintett területet, majd alaposan mossuk le a felületet, hogy az ecet szagától mielőbb megszabaduljunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában