gasztronómia

2021.02.19. 18:00

Kedden tartottuk a palacsinta világnapját

A böjt kezdetéhez kapcsolódva húshagyó kedden ünnepeltük a palacsinta világnapját.

Török Tímea

2021.02.18. Palacsinta sütés illusztráció Dunaújváros Corner Kávéház Fotón: Kelemen Zsolt a Corner Hotel és Kávézó séfje Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Egyszerű a magyarázat, arra a kérdésre, hogy miért pont ekkor? Mert a népi szokások szerint minden tartalékot fel kell élni húshagyókeddig, amit a böjt alkalmával tilos lesz fogyasztani. Ebből ered az első palacsinták receptje, ugyanis a megmaradt élelmiszerek felhasználására szolgált.

A palacsinta hazánkban az egyik legnépszerűbb desszert, ami egyetlen étterem étlapjáról sem hiányozhat. De a legtöbb kezdő háziasszony repertoárjában is szerepel, közvetlenül a tejbegríz és a bundáskenyér után. Szakértő gasztro bloggerek szerint Európában is az egyik legismertebb meleg tészta, de világszerte ismerik és kedvvel fogyasztják önmagában és köretként is.

Nem száraz és nem gumis, ilyen tökéletes palacsintát készít Kelemen Zsolt
Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Számos nemzet vallja a maga specialitásának, ami annak köszönhető, hogy eredete egy közös pontba, a Római Birodalomig vezethető vissza. A lepényszerű tésztát kerek kövön vagy a legendárium szerint bronzpajzson sütötték. A kutatások szerint a palacsinta a római légiók nyomán terjedhetett el a Duna medencéjében és tőle nyugatabbra is, német, francia, angol vidékekre. Az első feljegyzéseket – amelyekben egy recept is szerepelt – már 1439-ben lehetett olvasni. A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a XVI. század végén írt szakácskönyvében olvasható. Az alapreceptben a liszt, cukor, só, víz és tojás mellett tej és olaj is szerepel. A legnépszerűbb töltelékei pedig a kakaó, lekvár, túró és a mogyorókrém. Bár nagyon népszerűek a sós töltelékekkel készült palacsinták is, gondoljunk például a hortobágyira.

Az aranybarnára sült palacsintánál nincs finomabb

Mi úgy vagyunk a szóban forgó édességet illetően, mint Gombóc Artúr a csokoládéval: mindegyiket szeretjük. A variációk a töltelék és az alapreceptek változtatásával szinte végtelenek. Lehet palacsintatorta, amerikai palacsinta, juhtúróval töltött zöldfűszeres, mákkal töltött, juharsziruppal vagy szalonnával tálalt, mi mindegyiket szeretjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában