finomságok karnyújtásnyira

2021.02.23. 17:00

Fűszerek a konyhaablakban

A tavasz még várat magára, de a konyhaablak párkányán kis fűszerkertet létesíthetünk zöl­dellő növényekből. Ráadásul rögtön kéznél vannak a főzésnél.

TBZS

Fotó: Shutterstock

A fűszernövényeket nem kell feltétlenül cserépben, földben nevelnünk, tarthatjuk vízben, így egyszerű dolgunk lesz, és szépen dekorálják a konyhát. A többi között a bazsalikomot tarthatjuk vízben, kedveli a hidrokultúrát az oregánó, a zsálya, a citromfű, a menta is. Egész évben friss zöldségünk lesz így, nem foglalnak nagy helyet a növények, és garantáltan vegyszermentesek lesznek. Vágjunk kis hajtásokat a növényről és gyökereztessük meg azokat vízben. Legalább tíz centiméter hosszú, egészséges, nem virágzó és fiatal hajtást válasszunk ehhez, éles késsel vágjuk le egészen a levélcsomó alatt.

Kerti növényeket, gyógynövényeket a lakásban, vízben is sikerrel nevelhetünk
Fotó: Shutterstock

A hajtás néhány centiméteres alsó részéről szedjük le a leveleket. Tegyük vízbe azokat, akár egy befőttesüveg is jó erre a célra. A gyökerek fejlődéséhez legyen elég hely, és a hőmérséklet nagyjából húsz Celsius-fokos legyen. Ügyeljünk rá, hogy kapjanak elegendő fényt. A vízbe tehetünk speciális hidrokultúratápot, az a virágzást is segíti. A zöld növényeken egy-két héten belül megjelennek a gyökerek, a fás szárúaknál később. Ügyeljünk rá, hogy legyen elég vizük a növényeknek, és az friss is legyen. Ha folyamatosan levágjuk a hajtásokat, mindig újak nőnek. Tavasszal akár majd cserépbe is ültethetjük azokat. A cserép aljára kavicsot tegyünk, arra a földet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában