kiskertész

2021.02.15. 18:00

Akkor lehet gond, ha itt a „kényszernyugalom”

Agárdy Csaba

A fák rügyei február közepétől lehetnek veszélyben

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az utóbbi években, de talán évtizedekben, ahogy mondani szokás, megbolondult az időjárásunk. A nyarak egyre forróbbak, a telek egyre enyhébbek, hó alig van. De gyakran azt is tapasztalhatjuk, hogy egyik napról a másikra száznyolcvan fokot fordul az időjárás. Most is ilyen időszakot élünk: néhány napja még tavaszi idő volt, most pedig sarkköri. Ennek kapcsán sokszor felvetődik, hogyan viselik ezt a haszonnövények, elsősorban a gyümölcsfák.

A változékony időjárás befolyásolhatja a növények normális életritmusát

A szakemberek szerint megváltoztathatja a növények normális életritmusát, ha több hétig kitart az évszakhoz képest kimagaslóan meleg időjárás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) véleménye szerint – az agrarszektor.hu-n olvasható – a növények a december-januári mélynyugalmi szakaszban a legellenállóbbak. A szakemberek azon az állásponton vannak, hogy a mélynyugalmi fázisban jöhet szinte bármilyen hideg, vagy meleg, a fák nem károsodnak. Veszély akkor van, amikor vége a mélynyugalomnak, és a kényszernyugalom fázisába lépnek a növények, hiszen ekkor egy ingadozó, azaz először meleg, majd hideg időjárás nagy károkat okozhat. A növények február elején-közepén váltanak át a kényszernyugalmi szakaszba, amelyet követően a felmelegedés hatására elindul a nedvkeringésük, illetve megduzzadnak a rügyek. (Itt kell megemlíteni, hogy például a gyümölcsfák a decemberi enyhe időben nem kezdenek el rügyezni, hanem duzzadt, zöld színű a rügyük, de ez teljesen normális dolog.) A növények a kényszernyugalmi szakaszban, és azt követően válnak érzékenyebbé, különös tekintettel a tavaszi fagyokra.

A fák rügyei február közepétől lehetnek veszélyben
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

A NAK írása szerint az utóbbi években a növényvédelem jelenti az egyre nagyobb kihívást, mivel a téli meleg hatására egyre több az áttelelő kár­tevő és kórokozó. Ezek a meleg miatt gond nélkül túlélhetik a telet, és a tavaszi kedvező körülmények beálltával azonnal károsítani, fertőzni kezdenek, és ilyenkor sokszor már a lemosópermetezés sem segít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában