50 éve történt

2021.01.01. 09:00

Szilveszteri mámor, hóakadály, az első baba és elöntött lakások

A Dunaújvárosi Hírlap 50 éves, 1971 évi első lapszámából szemléztünk.

Kállai Félix

 

Ünnepi statisztika

1970 ünnepi időszakában negyven mázsa bejglit és kétszáz tortát ettek meg a környék korabeli lakosai. Négyszáz kiló fogyott a sós és édes teasüteményekből. Ezek a számok csak a város cukrászdáiban rendelt mennyiséget mutatják. Háromszáz adag töltöttkáposztát, ezerkétszáz adag meleg ételt és ötszáz hidegtálat szolgáltak fel a pincérek szilveszterkor. 50 évvel ezelőtt a dunaújvárosi lakosok szilveszterről újévre virradóra háromezren koccintottak a város szórakozóhelyein. Éjfélkor ezerkétszáz pezsgősüveg durrant. A Dunavidéki Vendéglátó Vállalatnak ez az este negyedmillió forintos árbevételt hozott. Ami nagyjából egy napi munkabért jelent fejenként.

Megszületett az első gyermek

Míg mások még az éjféli koccintás utáni újévet ünnepelték, Szilvia már készülődött anyukája pocakjában. Egy óra előtt néhány perccel látta meg a napvilágot, a 21 éves anyukája legnagyobb örömére.

Üzemzavar az erőműben

Rosszul kezdődött az 1971-es év a Víz- és Csatornaművek dolgozóinak. Január 3-án a Vasmű erőművében egy 5 perces áramkimaradás nagy problémákat okozott a Barátság és belső városrész lakóinál. Az áramkimaradás miatt a hőszivattyúk leálltak és a szokásos öt atmoszférás nyomás helyett 6-7 atmoszférás túlnyomás keletkezett, emiatt a lakásokban kilyukadtak a radiátorok és melegvízzel öntötték el a szobákat. Az 1-es hőközpontban elzárták a vizet, ezért délutánig a két városrészben szünetelt a fűtés.

Háztól házig Patyolat

A Dunaújvárosi Vegyesipari Vállalat 1971 január 1-től új szolgáltatást vezetett be. A dunaújvárosi lakosoknak a Patyolat elszállítja a mosnivalót, majd visszaviszi a friss és tiszta holmit. Az első megrendelő Bozsik Imréné volt, aki december 28-án postázta a megrendelését. A Patyolat ezt ingyen mosta. Az ötszázadik megrendelést pedig negyedéves ingyen mosással jutalmazza.

Volt, aki lelépett, volt, aki munkába állt

A Dunai Vasmű munkaügyi osztályát az év első munkanapján, 4-én harminchárman keresték fel. Huszonhárom kilépő és tíz újfelvételes. Volt olyan is, aki 18 év után leszámolt a Vasműből, majd három év más munkahelyen töltött idő után vágyódott vissza.

Nem volt baleset

A Kórház traumatológiai osztályának főorvosa elmondta, hogy évek óta az a tapasztalat, hogy az első sérültek már szilveszter napján este nyolc körül érkeznek és újévig nincs megállás a munkában. Ez az év más volt, egy balesetes betege sem volt az osztálynak.

Nagykarácsonyt elzárta a hó

Az Ingatlankezelő és Városgazdálkodási Vállalat az első munkanapra, hétfőre megtisztította ugyan a buszok közlekedési útvonalait, de így is késésekkel közlekedtek a vidéki járatok. A nagykarácsonyi bekötőúton hóakadály volt, emiatt hétfőn délelőtt megközelíthetetlen volt a település.

Az összeállítás a József Attila Könyvtár archívuma alapján készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában