visszatekintő

2021.01.17. 07:00

Milyen volt 2020 időjárása Dunaújvárosban?

Az idei januárunk sem bővelkedik hóesésben, pedig a környező településeken már az elmúlt hetekben óriási pelyhekben hullott a hó, városunkat azonban elkerülte. Ma viszont végre megérkezett hozzánk is, sokak örömére. Farkas Mikulás, a Dunaújvárosban élő hobby meteorológus összesítette a 2020 évi helyi időjárási eseményeket. Az alábbi adatokat a háza tetején lévő időjárásállomás biztosította.

duol.hu

Forrás: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

Január

Kevés csapadékot adó felhőzet volt felettünk, mindössze csak 16,6 mm csapadék esett, és a hónap nagy részében köd volt. Igen komoly és tartós zúzmara, ipari hó volt jellemző e hónapban. Összesen 21 ködös nap lett feljegyezve. Legalacsonyabb hőmérséklet -4,7 fok volt 24-én, és a legmagasabb pedig 12,7 fokra kúszott fel 31-én. Legszelesebb nap 28-án volt, ekkor a legerősebb széllökés 74 km/h lett.

https://www.duol.hu/galeria/alacsony-a-vizallas-a-dunanal/

https://www.duol.hu/galeria/jeges-paskom-utca/

Február

Ez a hónap már dupla annyi csapadékot hozott, mint a január. Ferbruárban 31,4 mm-t mért az állomás. Ez a hónap volt az év legmozgalmasabbja az időjárás szempontjából. A frontok jöttek-mentek, és sorozatosan kaptuk a szélviharokat a viharciklonokból. Legerősebb széllökés 4-én volt, amikor 106 km/h-t mért az állomás. Ebben a hónapban 24-én is volt egy 103 km/h-s széllökés, és a 3-ik legerősebb széllökése viszont 11-én volt, amikor hevesebb zivatarral tört be a viharciklon hidegfrontja. Ekkor felkúszott 93 km/h-ra. 25-én már tavaszi melegben lehetett részünk, ugyan is ekkor 16,6 fokig melegedett a levegő hőmérséklete. 9-én a legalacsonyabb hőmérséklet viszont -2,3 fok volt.

Március

Szépen lassan elkezdett kitavaszodni, majd 22-étől erősen lehűlt a levegő, és a nappali órákban is gyengén fagyott. Ez a hónap is elég szeles volt, de februári komoly szélviharoktól messze voltunk. A legszelesebb napon, 2-án 66 km/h-es szelet mértem. A március 37,6 mm csapadékot hozott Dunaújvárosba, ami még mindig elég kevés a sok éves átlaghoz képest. 20-án pedig kellemes 21,2 fokig melegedett a levegő, de 23-án már -3,6 fokot mérhettünk hajnalban.

https://www.duol.hu/galeria/marciusi-havazas-2020-03-23/

Április

Ez egy nagyon száraz hónap volt, mint ahogy az elmúlt években is lenni szokott. Mindössze csak 7,6 mm eső esett. Eléggé szeles, és fokozatosan egyre inkább tavaszias hőmérsékletben volt részünk. A legszelesebb napot 13-án tapasztaltuk, amikor a legerősebb széllökés felkúszott 74 km/h-ra. A hónap leghidegebb reggele elsejére esett, amikor -1,3 fokig csökkent a hőmérséklet. A legmagasabb hőmérsékletet pedig 28-án mérhettük. Ekkor 24,4 fokig melegedett Dunaújvárosban a levegő.

https://www.duol.hu/galeria/husveti-gyenge-zivatargoc-dunaujvarosban-2020-04-13-farkas-mikulas-fotoi/

https://www.duol.hu/galeria/husveti-porfelho-szekesfehervaron-2020-04-13-csitary-hock-tamas/

Május

Májusi eső ez esetben tényleg aranyat ért, mert igencsak sovány volt e hónap csapadékmennyisége is. Csak 20,6 mm csapadékot tudott produkálni. Persze ez a hónap is igen szeles lett. 24-én 72 km/h-s széllökést tapasztaltunk. Ez a hónap nem lett sokkal melegebb az áprilishoz képest. Leghidegebb 13-án 4,6 fok volt, és a legmelegebb viszont 25,9 fok volt 9-én.

https://www.duol.hu/galeria/szentes-kitti-viharvadasz-galeriaja/

Június

Jóval melegebb és csapadékosabb hónap volt ez már, és gyakoriak voltak a zivatarok, hirtelen nagy mennyiségű csapadék, és a zivatarokkal járó szélvihar is, mint 29-én, amikor 77 km/h-ig ment fel a legerősebb széllökés. Végre ebben a hónapba már leesett 62,0 mm csapadék is, ami az aszályt csillapította. Viszont 27-étől megjelent átmenetileg a trópusi éjszaka. Ekkor a hőmérséklet nem hűlt le 20 fok alá. A leghidegebb elsején volt 11,2 fokkal, és a legmelegebb viszont 33,4 fok volt 28-án. Volt egy igen csapadékos napunk is 15-én, amikor 21,4 mm jött le elég rövid idő alatt.

Július 25-én elkerülte a városunkat ez a vihar

Július

Tizenegy hőségnap volt ebben a hónapban, ekkor a hőmérséklet 30 fok fölé emelkedik. Forró nap nem volt (+35 fok). Legmelegebbet 30-án mérhettük, amikor 33,5 fokig melegedett fel. 12-e kellemes hűvös napra ébredhettünk, 12,5 fokban frissülhettünk fel hajnalra. Ebben a hónapban 50,4 mm csapadék hullott, de igen szélsőséges lett a csapadék eloszlása, mert több felhőszakadásnak annyira éles volt a határa, hogy a város egyik fele úszott, de a másik felén épp szemerkélt az eső. Legszelesebb napot 11-én tapasztalhattuk a 77km/h-s széllökésével.

https://www.duol.hu/galeria/vihar-dunaujvarosban-2020-07-02/

Augusztus

Legmelegebb hónap lett az évben. A középhőmérséklet 24,1 fok lett, és 13 darab hőségnapban volt részünk. Szerencsére a forró napokat itt is megúsztuk, mivel 30-án 33,7 fokig melegedett a levegő, ami a hónap legmelegebb napja lett. Leghidegebb pedig 5-én volt 15,4 fokos minimummal. A hónapban 48,6 mm szélsőséges eloszlású csapadék hullott. Város egyes részein dupla ennyi volt ha nem több. Legszelesebb nap 31-én volt, amikor sorozatosan zivatarrendszereket kaptunk az esti óráktól kezdve. Ekkor 85 km/h-s legerősebb széllökést produkált az egyik zivatarlánc.

Szeptember

Megint csak átlagon alul csapadékmennyiséget hozott ez a hónap. Csak 20,6 mm tudott esni, és 23-áig egyáltalán nem volt csapadék. A leghidegebbet 27-én mérhettük 6,8 fokkal, és a legmelegebbet viszont 15-én 30,6 fokkal. A legerősebb széllökés 26-án volt, amikor zivatarok hatására felugrott 61 km/h-ra.

Október

Egész évben ez a hónap hozta a legtöbb csapadékot. A hónap legvégén 73,4 mm-t mérhettünk. Viszont elég meleg hónap lett ez, hiszen fagyni nem fagyott, és még nyári napban is volt részünk. Leghidegebb reggel 19-én született 5,2 fokkal, és a legmelegebb viszont 3-án 26,4 fokkal. A hónapban 6 darab ködös napunk is volt. A legerősebb széllökést 8-án lehetett tapasztalni, ekkor felugrott 63 km/h-ra.

Október 14-én gyönyörű kontrasztos naplementében volt részünk
Október utolsó napján szép naplementét láthattunk
Fotó: Farkas Mikulás

November

Igen csak csapadékszegény, és nyugodt hónap lett. Csak 16,2 mm tudott esni egész hónapban. 21-étől megjelentek a hajnali fagyok is. Legalacsonyabb hőmérséklet 24-én mérhettük, amikor -2,0 fokig csökkent a hőmérséklet. A legmelegebb viszont 3-án volt 14,0 fokkal. Ez a hónap volt a legkevésbé szeles. 20-án 51 km/h-ig erősödött a szél.

November 22-én ködös reggelre ébredtünk
Fotó: Farkas Mikulás

December

Megint csak csapadékszegény és unalmas időjárást hagyott maga után. Ez a hónap 21,8 mm-t hagyott maga után. A hónap nagy részében borult, párás idő volt sokszor minimális 1 fokon belüli napi hőingással. 5-én élvezhettük a kellemes 12,3 fokos legmelegebb napot, de a leghidegebb nap sem keményen hideg, ami 1-én volt -4,3 fokkal. Ez a téli hónap nem hozott havat. A legerősebb széllökés 28-29-én volt, amikor mind a két napon pontosan 58 km/h-ig erősödött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában