Segítség

2021.01.19. 16:00

Életmentő lehet ilyenkor az etetés

A mínuszokkal kopogtató hideg és a hó komoly gond az élővilágnak, köztük legfőképpen a madaraknak. Sok madárfaj hazánkban telel át, ezeknek – egy kis figyelmességgel – könnyebbé tehetjük az itt töltött időt.

Török Tímea

2021.01.18. Maderetetők Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Fontos, hogy megkönnyítsük élelemszerzésüket a zord körülmények között is.

Szerencsére sokan gondolják ezt így városszerte. A kis etetőalkalmatosságok szebbnél szebbek, csakúgy mint a megpihenni betérő látogatóik, a madarak. Még most sincs késő madáretetőt készíteni, a legfontosabb, hogy pereme legyen, amin megpihenhet az odalátogató égi vándor, és tető védje a kihelyezett eleséget. Az elkészült madáretető kirakásakor sem árt körültekintően eljárni. Törekedjünk arra, hogy kevésbé forgalmas, szélvédettebb és a kisebb ragadozók számára megközelíthetetlen területre helyezzük el az etetőt.

A madáretetés nem szabad, hogy egyszeri akció legyen. Ugyanis a madáretetőbe kihelyezett táplálékkal odaszoktatott szárnyas vendégek – ha nem találnak a szokott helyen élelmet a hidegben – akár egy éjszaka alatt is elpusztulhatnak. Tehát ha elkezdünk madarat etetni, akkor azt egész szezonon keresztül kell tennünk. Madárkalácsot otthon is könnyen tudunk készíteni, akár gyermeki segítséggel is. Felmelegített faggyúba zabot, napraforgót és kölest keverhetünk és gömbformát gyúrhatunk, amit hálóban rögzítve könnyen kiakaszthatunk a madáretetőkhöz. Madáreleségként a kenyeret a szakértők nem javasolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában