Dienes Péter

2021.01.26. 17:30

A kútfúró szakma szépségét a kihívás mértéke adja

Sokféleképpen lehet választani és elsajátítani valamilyen szakmát. Van, aki családja hagyományait követi, van, akit a kíváncsisága, az érdeklődése hajt, és olyan is akad, aki azért választ egy bizonyos szakmát, mert jobb nem jutott az eszébe.

Eszenyiné D. Andrea

A következő interjúban Dienes Péter vízkútfúró – energiagazdászt kérdeztük meg, miért volt vonzó számára ez a pálya, ami egy külső szemlélő számára különös és egyáltalán nem mindennapi feladatnak látszik.

– Mi indította arra, hogy egy – a fiatalok körében kicsit sem népszerű – szakmát válasszon?

– A gépek iránti szeretetet és kíváncsiságot valószínűleg édesapámtól örököltem, mert ez már gyerekkoromban megvolt. Mondhatni az ő rácalmási autószerelő műhelyében nőttem fel. Nem éppen kisgyereknek való játszótér, engem azonban nehezen lehetett a műhelytől távoltartani. Nagypapám műhelye pedig még érdekesebb kincsesbánya volt számomra. Tanulmányaim után édesapámmal közösen kezdtünk egy vállalkozásba , ami megújuló energiákkal foglalkozik, azon belül is a geotermikus energiákkal. Megfelelő géppark kialakítása után már csak egy lépés volt a vízkútfúrói szakma megszerzése is, ami valóban nem túl felkapott, a csoportban is én voltam a legfiatalabb.

A geotermikus energiával azért kezdtünk el foglalkozni, mert Magyarországon a meddő szénhidrogénkutak hasznosításában nagy potenciált láttunk, és engem nagyon érdekelt ez a terület. Ezek olyan nagy mélységű kutak, amikben a kitermelt víz hőfoka és oldott gáztartalma magas, így az energetikai hasznosításukra kidolgoztunk egy működő rendszert. El is végeztem egy, ehhez kapcsolódó energiagazdász-képzést.

– Mi volt az eddigiek közül a legérdekesebb megbízása?

– Ez a szép ebben a szakmában, nincs két ugyanolyan munka, mindegyik érdekes valamilyen szempontból. Inkább a kihívás szintje az, amiben különböznek egymástól. Amire szívesen emlékszem vissza, az Budán, a Remetehegyen egy geotermikus rendszer kialakítása volt, 46 darab átlagosan 75 méter mélységű furattal, a helyi geológiai viszonyokat figyelembe véve. Az ott egy nagyon izgalmas, majdnem egy évig tartó munka volt.

Az öreg ZIL, ami a fúróberendezés hordozója
Fotók: amatőr

– Ahogy elnézem, a szovjet autóipar egyik figyelemre méltó csodája ez az öreg ZIL, ami a fúróberendezés hordozója.

– Igen, a fúróberendezés egy szovjet ZIL-131- es katonai teherautóra szerelt felépítmény, amit URB 2A2 néven gyártanak a mai napig. Nagyon jól bevált konstrukció. Az alapgép csaknem 35 éves, a felépítmény viszont vadonatúj. Egy ilyen géppel 100-250 méter mély furatokat lehet készíteni, ami alkalmassá teszi rétegvizes kutak, illetve hatékony geotermikus rendszerek kialakítására is. Geotermikus kutaknál 100 méteres szondákat alkalmazunk.

Nincs két ugyanolyan munka, mindegyik érdekes valamilyen szempontból

– A magánterületen végzett kútfúrással kapcsolatban van-e bejelentési kötelezettsége a vállalkozónak illetve a megrendelőnek?

– Bejelentési kötelezettség minden esetben van. A háztartási vízigényt kielégítő talajvízkutak esetében az engedélyt a helyi önkormányzat adja ki, a jegyző engedélyezési hatáskörébe tartozik. Egy 30 méteres mélységű kút még talajvizes kútnak számít. Sok esetben, ha a vízkivétel az első vízadó réteg alatti vízadóból történik, ennek engedélyezése már nem tartozik a jegyzői hatáskörbe. Ez esetben az illetékes bányakapitányság adhat rá engedélyt. A hatóságok még kútkamerás vizsgálatot is előírhatnak, hogy ezzel megakadályozzák a hamis adatok alapján bejelentett kutak használatát. Egyébként az engedélyekhez tartozó adminisztrációt mi minden esetben elintézzük a megrendelőknek.

– Kell-e fizetni a föld mélyéből felhozott vízért, milyen vízvételi előírások (napi vízmennyiség, vízminőség stb.) alapján?

– Nem minden esetben kell érte fizetni, ez a kivett víz mennyiségétől függ. A talajvizes kutaknál évi 500 köbméter vízkivét ingyen engedélyezett, rétegvizes kutaknál viszont kötelező a vízóra felszerelése.

– Milyen egészségügyi szabályoknak kell megfelelni?

– Egészségügyi szempontból fontos a megfelelő kútcső használata, és nem csak a sikeres kivitelezés miatt. Sajnos előfordul, hogy kontár kivitelezők nem kútépítés céljára gyártott rossz minőségű, olcsóbb PVC műanyag csöveket használnak, amik hosszú távon deformálódnak és eltörnek. Az a kút utána már nem javítható, használhatatlanná válik, és a műanyag cső örökre a felszín alatt marad, állandó vízszennyező forrásként. Amikor elkészülünk egy kúttal, általában vegyszeresen, hipóval tisztítjuk.

Geotermikus szonda fúrás

– Számít-e az eljárás során, hogy milyen a talajszerkezet?

– Természetesen, sokat számít, hogy milyenek a talaj földtani adottságai. Hiszen ezek a fúrófejek nagy igénybevételnek vannak kitéve, ezért, mint minden más szakmában, fontos a megfelelő szerszámok, a fúrófej és az iszapkezelő anyagok megválasztása. A kútfúrásnál előfordul, hogy a megjelölt helyen a fúrás során olyan körülmények adódnak, ami a kút kialakítását azon a helyen megnehezíti, vagy akár meg is hiúsítja. Például olyan nagyméretű kőzetdarab van a talajban, ami a fúrást megakadályozza. Erre hivatkozással az elkészült kút helye eltérhet a létesítési engedélyben megadott ponttól.

– Érdekesség: mi van akkor, ha műkincset, csontokat vagy bármi egyebet talál a fúrás során?

– Ilyenre még nem volt példa nálunk, de érdekes felvetés! Nagy mélységű kutaknál a hozzá kapcsolódó földmunka során szoktak régészeti leletekre bukkanni. Ilyenkor természetesen a munka szünetel, amíg fel nem tárják az adott területet.

– Mi történik a téli fagyok beálltával? A kútfúró megpihen?

– Igen, sajnos a fagy beálltával a munka szünetel a tél leghidegebb időszakában, de nem azért, mert túl kemény a talaj, mint sokan gondolnák. Hanem azért, hogy a szivattyú és egyéb segédberendezések ne fagyjanak le. Ilyenkor készülünk a tavaszra, vagy legalábbis az enyhébb időre, és főleg karbantartási munkálatokkal foglalkozunk. Egyébként pedig ez egy elég megterhelő fizikai munka is, tehát így van, télen a kútfúró egy kicsit megpihen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában