üzenet az ünnepekre

2020.12.25. 20:00

Örömöt adni, nem az élvezetet hajszolni

„Üzenet az ünnepekre” – karácsonyi sorozatunkban az egyházi elöljárókat kértük meg, adjanak tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan kell lelkiekben felkészülni, megélni és élvezni az ünnepi időszakot. Ezúttal Stermeczki András, evangélikus lelkészen a sor.

Morva Dávid

Stermeczki András lelkész köszöntötte az érdeklődőket

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Ha a kor emberét vesszük alapul és az idei karácsonyt, akkor nem lehet elmenni amellett a gondolat mellett, hogy szinte kivétel nélkül mindegyikünkre igaz az, hogy ilyen időket és ilyen ünnepet még nem éltünk át. Rengeteg korlátozás, nehézség, veszteség adódik, amelyek alapjaiban határozzák meg magát az ünnepet és az erre való felkészülést.

Az ünnep azonban pont ennek ellenkezőjéről szól. Az az eszement vásárlázi láz, a nyugati társadalmaktól átvett szociokulturális minták megváltoztatták az ünnepre való készülődést. Nem ezekről kell, hogy szóljon sem a karácsony, sem az erre történő felkészülés ideje.

Az advent ugyan a köznyelvben a „várakozást” jelenti. Azonban az „Adventus dominus” szavakból ered, ami azt jelenti „Eljövendő Úr”. Tehát Ő már itt van köztünk. Úgy kellene megélni már az adventi időszakot és a karácsonyt is, hogy Ő már itt van velünk. Bármennyire is nehéz volt ez a 2020-as esztendő, az Úr már itt van közöttünk.

Emiatt is gondolom, hogy ezt az időszakot nem kell mesterséges fényekkel, már-már hedonista módon, élvhajhászként megélni. Különbség van ugyanis élvezet, és öröm között. Az élvezet öncélú, amíg az öröm – amely a harmadik adventi gyertya, és a színe a rózsaszín – arról szól, hogy örömömet lelem abban, hogy adhatok. Örömöt adok a másiknak. Ebből fakad az ajándékozás hagyománya is. Amíg az élvezet egy befelé mutató dolog, az öröm egy kifelé, a társadalom, embertársaim felé történő fordulás.

Ez veszik-veszhet el akkor, ha nem figyelünk. Ez az ünnep pontosan arról szól, hogy van egy olyan dolog, ami túlmutat izmusokon, rendszereken, ideológiákon, ez pedig az Isten emberszeretete, amely egy kicsit talán megállította az időt. Ebbe a véges anyagi világba érkezett egy végtelen, Jézus Krisztus által.

Ha ez az üzenet elsikkad, vagy a súlypontja az egyénre, az emberre helyeződik át, akkor minden odavész.

Az a lényeg, hogy legyen hely a szívünkben a megszületett Krisztusnak, s ő általa a családnak, a közösségnek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában