minőség és ár

2020.12.18. 17:30

Hajráznak a halpiacon, nem ünnep az ünnep ponty nélkül

Egy hét múlva szenteste, nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy kijelentsük, szinte minden háztartásban lobog majd a halászlé, készül majd a sült hal. Ennek szellemében látogattunk ki tegnap a dunaújvárosi gyümölcs- és zöldségpiacra.

Agárdy Csaba

2020.12.17. Sor a piacon a halsnál Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az nem meglepő, hogy hosszú sor áll a dunaújvárosi piacon üzemelő hal- és vadbolt előtt. Az első számú feladat most a halászléhez valók beszerzése, a második számú pedig a sült hal alapanyagának a kosárba tétele.

A vásárlásnál kétféle dolgot vesz figyelembe a halandó, a minőséget és az árat, sokszor azonban az ár kerül előtérbe, ez pedig időnként a minőség romlásához vezet – de ez egy más téma. A piaci hal minőségével, frissességével soha sem volt gond, ezt a részt pipáljuk is ki, viszont nézzük, mit mutat az ártábla. Az szembeszökő és örömteli, hogy a tavalyi árakhoz viszonyítva nem tűnik fel különösebb változás. Nézzük a legfontosabb tételt, a pontyot. Az élő ponty kilója 1250 forint, de kaphatjuk tisztítva, akkor egy kicsit rá kell fizetni, vagy szeletben (2200 Ft), esetleg filézve (2700 Ft). A magas ára ellenére egyre népszerűbb a harcsa is, szeletben 4090, filézve 4950 forintért kaphatunk egy kilogrammot.

A halfogyasztásunk 30 százaléka decemberre jut

Sütni-rántani leginkább pontyot szoktunk, azonban egyre többen vásárolnak süllőt (5250 kg) vagy pisztrángot (2900 forint), de az ünnepekre való tekintettel sokan vesznek különleges halat, olyat, ami hétköznap ritkán kerül egy átlag magyar család asztalára. Közéjük tartozik a lazac is, 7100 forintért kaphatunk belőle egy kilót.

Szalka Józseftől, az üzlet vezetőjétől megtudtuk, a vásárlási szokások nem változtak az elmúlt évekhez képest, a ponty a legkelendőbb. A forgalmat illetően azonban már vannak kétségei, a vírus őket sem kerülte el, de mérleget csak a jövő hét után tud vonni az idei karácsonyi halvásárlással kapcsolatban.

Megszokott látvány karácsony előtt. Sorban állás az ünnepi asztalra kerülő halért Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Különben népünk halfogyasztási szokása kimondottan érdekes. Az emberek nagy része vallja, hogy szereti a halat, sokan horgásznak, és megeszik a zsákmányt, mégis csak karácsonykor nő meg a lakosság halvásárlási kedve. Mert egészséges táplálkozás ide vagy oda, a magyar ünnepi alkalom nélkül nem eszi a halat, marad a jól bevált csirkecombnál, a remek „dobverőnél”, vagyis az alsó combnál.

Magyarországon jelenleg csupán 6,7 kg/fő az éves halfogyasztás, annak ellenére, hogy folyamatosan nő, és ez messze elmarad az EU 20 kg-ot is meghaladó átlagától. (Az EU-ban Portugália vezet 55 kilogrammal.) Ami még érdekes, hogy ennek a 6,7 kilogrammnak a harminc-harmincöt százalékát év végén fogyasztjuk el. Vagyis, most hajrázunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában