ilyen volt

2020.12.26. 11:30

A régi karácsonyok emlékei

Az első emlékeim egészen koraiak. Amíg éltek a nagyszüleim, minden szentestét Alsóörsön ünnepeltünk. December 24-én nagyon korán keltünk, s busszal mentünk ki a vasútállomásra. Az állomáson ott pöfögött egy kis gőzös, ami Rétszilasra húzott pár kocsit. Mi Székesfehérvárra vonatoztunk, akkor még átszállás nélkül jártak oda a vonatok Dunaújvárosból.

Antal Lajos

Székesfehérvárról egy nagy váróterem ugrik be, ahol képek lógtak a falon. Ott várakoztunk egy ideig, majd gyorsvonattal mentünk tovább Alsóörsre. Volt egy nagy barna táskánk, amit mindig apukám cipelt. Pontban kilenc órakor értünk nagyszüleim falujába. Anyai nagymamám csak kilences vonatnak hívta a mi gyorsunkat, mert Fehérvárról nap mint nap akkor érkezett meg Alsóörsre. Az esti istentisztelet után történt meg a csoda: ott álltunk a nagymamám házában a karácsonyfa előtt, örültünk egymásnak és az ajándékoknak.

Fotók: a szerző

A jól befűtött kis szobában heten voltunk, s kisgyerekként hallgattam az idősebbek beszélgetését. Majd jött a vacsora – amiből nagypapám kutyájának is jutott maradék –, s közben csak hallgatóztam, hallgatóztam, majd elaludtam. Másnap apukám édesanyjához mentünk, s a Jézuska oda is hozott ajándékot.

Így ment ez éveken át azzal a különbséggel, hogy „otthon” már egy nappal korábban ünnepeltünk hármasban. Idővel a nagymamák és a nagypapa is elmentek, de a nagynénik még Alsóörsön éltek, s akkor már a szentestéket otthon, a második napokat pedig náluk töltöttük. Később az egész karácsonyi boldog együttlét áttevődött a szüleimhez. ´94-ben jött az első közös karácsony Annámmal, pár évvel később pedig a gyerekekkel. ´99 karácsonya különös élmény volt.
Gábor már elmúlt kétéves, Anna pedig Dénest várta, aki nagy-nagy örömünkre pár nappal később meg is érkezett. Jöttek az első karácsonyok a gyerekekkel. Később a kulcsi házunkban ünnepeltünk kandallóval, s anyukám vacsorájával. Jó visszagondolni azokra az évekre. Fiaink lassan felnőttek, mi pedig belevágtunk a német kalandba. Az itteni karácsony más, mint az otthoni. Lélekben minden percünkben otthon vagyunk, s várom, hogy újra megölelhessem hazai szeretteimet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában