egészséges finomság

2020.12.21. 19:00

A körte a gyerekeknek is ideális gyümölcs

Mi teszi különösen értékessé a körtét? A benne rejlő kálium, amely víztelenítő hatású, csökkenti a vérnyomást, és könnyebbé teszi a szív munkáját.

teol.hu

Alma, körte és persze szőlő, szilva, naspolya gazdag választékban kapható

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ha körtéből készítünk kompótot, a vesénk működését segítjük. A köszvényben, reumában és az ízületi gyulladásban szenvedőknek pedig különösen jót tesz, ha naponta körtét esznek. A gyümölcs csersavtartalma a gyomor- és nyálkahártyagyulladást is gátolja. A kova- és foszforsav az agysejteket és a vesét táplálja. A körte energiahordozó, ezért a gyerekek számára is ideális gyümölcs.

A legnépszerűbb fajtája szerte Európában és nálunk is az Alexander, a fáról szedve azonnal élvezhető Clapp és az édeskés-savas Bosc. A Gellért-féle vajkörte nagyon ízes, és december végéig eltartható. A téli körték királynője a nemes Krasszán.

A hobbikertészek tudják, mikor szabad a kertben a körtetermést betakarítani. Reggel, a hajnali harmat után a gyümölcs könnyen benyomódhat. így jól tesszük, ha a szép, piros körtéket és almákat délután szedjük le.

A gyümölcsöket nem szabad a kosárban tárolni. Egyenként helyezzük el a pince polcán őket, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. A legjobb a fából készült polc. A pince hőmérséklete ne haladja meg sohasem a 10 fokot. A viszonylag magas páratartalom előnyös.

Jó tudni azt is, hogy a fa gyümölcseit nem szabad egyszerre mind leszedni. Meg kell nézni, vajon mind beérett-e. Különösen a Golden Delicious, a Gloster, az Elstar és a Jonagolt híres arról, hogy nem egyszerre érik be a fa egész termése. Csak akkor szabad a még kissé kemény körtét leszedni, ha félre akarjuk tenni télre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában