szavazat összesítés

2020.11.09. 11:00

Nem ünnepeljük már a Márton napot

Olvasóinkat a Márton nappal kapcsolatban kérdeztük meg. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ünnepeljük-e még a jeles napot.

duol.hu

A márton napi mulatságok központi eseménye a libavacsora, ám ez nem olcsó mulatság

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

Márton napján a bálok és vásárok mellett lakomákat tartottak. A hagyomány szerint Szent Márton egy libaólban próbált elbújni, mikor püspökké szerették volna felszentelni. A libák azonban a gágogásukkal elárulták. A karácsony előtti negyven napos böjt előtt ez volt az utolsó ünnep, ahol a a kulináris élvezeteknek lehetett hódolni.

Dunaújvárosban és környékén számos program volt a libás nappal kapcsolatban. Az éttermek is készülnek a finomságokkal. Ám a szavazásunkból kiderül, olvasóink nem tartják már ezt az ünnepet.

A szavazás eredménye újabb kérdéseket vet fel. Vajon a hagyományok kopásáról van szó, vagy a libaételt nem szeretjük annyira, esetleg ennek ára miatt nem kedveljük annyira?

A márton napi mulatságok központi eseménye a libavacsora, ám ez nem olcsó mulatság
Fotó: shutterstock / illusztráció

Az alábbi kördiagram nagyon látványosan mutatja olvasótáborunk véleményét a Márton napi eseményekkel kapcsolatban. A válaszadók 78%-át nem érdekli a libás nap, és mindösszesen 22% választotta a hagyományok megtartását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában